Concept design restaurant asiatic – ORIYAMI

Proiectul de design interior al unui restaurant este unul ambițios și de mare anvergură, întrucât presupune multe aspecte de luat în considerare, de la locație, la specificul mâncării și bineînțeles la categoria de clienți căreia i se adresează. 

“Asian food in a yummy shape” – așa sună sloganul unui nou restaurant cu specific Asian food din București – Oriyami, unde noi, cei de la It’s Private Design, am realizat designul interior și identitatea de brand. Astfel, în continuare,  prin prisma lead arhitectului nostru – David Iolanda, dorim să vă prezentăm conceptul acestui restaurant. Când spunem concept, ne referim la conceptul Asian food, conceptul de business și bineînțeles, conceptul de design interior.

Conceptul de restaurant 

Conceptul unui restaurant pornește întotdeauna de la tipul de mâncare ce va fi servit în locație, acesta reprezentând cel mai important lucru atunci când se pornește un astfel de proiect din domeniul horeca. În cazul Oriyami, tematica a fost clara încă de la început, proprietara Silvia Băleanu știind foarte bine ce își dorește – un restaurant cu Asian food.

Numele restaurantului, logo-ul, sloganul, designul interior – trebuie sa fie perfect corelate între ele și să se învârtă în jurul tematicii de Asian food. În plus, noi am considerat important și să reușească să se muleze corect pe cerințele și așteptările clienților.

Mai concret, ne-am dat seama că trebuie ținut cont că restaurantul este la bază un business, iar  în final, scopul său este să profitabil, adică să atragă clienții potriviți. Așadar,  este necesar să ținem cont de preferințele pe care aceștia le pot avea, pentru că dacă cei care vin aici sunt fani mâncare asiatică,  dar  poate  nu atât de spicy / de picantă pe cât este aceasta în mod tradițional, atunci  trebuie temperată puțin și adusă într-o zonă mai confortabilă pentru ei din punct de vedere al gustului.

Conceptul de design interior

Din moment ce clienții români sunt obișnuiți și răspund foarte bine la stilul “European” de design interior, atunci chiar dacă tematica este “asian food”, nu putem propune un design nișat pe o tematică 100% asiatică, minimalistă, cu accente puternice neon, sau cu mese joase fără scaune.

 Astfel, întreaga amenajare este condusă într-o zonă de design ușor eclectic, să-i spunem “Asiatic European”. Am ales să mergem în această direcție deoarece pentru un restaurant este important să existe un food concept, un meniu clar, dar și un design interior care să atragă clienți cât mai mulți, un design care sa ajute restaurantul să devină o afacere profitabilă.

Numele Oriyami este inspirat din elementele de design interior și în același timp de una dintre artele reprezentative pentru cultura asiatică – origami.

Denumirea sugerează meniul Asiatic așadar, dar și faptul că mâncarea este ridicată la rang de arta și este foarte delicioasa, așa cum ne spune interjecția “yami”. Iar mâncarea este într-adevăr foarte bună… și yami.

Solzi aurii

Un origami al tipurilor de mâncăruri asiatice ne conduce și către un origami al materialelor, culorilor și al elementelor de design interior. Pornind de la mâncarea asiatică, am gândit conceptul interior astfel încât să ne prezinte cat mai multe frânturi din aceasta.

Spre exemplu, ne-am inspirat din roll-urile de sushi – și am folosit în design elemente circulare ca formă, am preluat patternul solzilor de pește și am creat panouri decorative pentru pereți cu ele.

Pentru a continua conceptul metalic, am preluat textura metalică a acestor solzi reinterpretați și am folosit-o în pardoseala din întreg restaurantul. Culorile din interior – contrastul dintre antracit și accentele vii puternice de caramiziu – le-am preluat tot din coloritul peștilor.

Ceramica portocalie

Reprezentativ pentru sushi este culoarea vie si aprinsa a somonului.  Așadar,  fiind un element atât de evident – am preluat culoarea portocalie și am accentuat fiecare muchie și colț de stâlp sau perete cu plăcuțe ceramice glazurate de culoare caramiziu aprins.

Formele geometrice alungite ale volumelor pe care le-am îmbrăcat cu această ceramică cărămizie, sunt și ele inspirate la rândul lor din forma de noodles chinezești – acele linii subțiri, lungi, verticale.

Prospețimea mâncării asiatice am încercat să o redăm oferind zone verzi, proaspete vizual în interiorul restaurantului. Culorile metalice de accent – auriul închis, bronzul – nu sunt alese aleatoriu, ci sunt inspirate din culoarea sosului de soya sau din supele miso, de exemplu.

Conceptul de business

În ceea ce privește  conceptul de business, proprietara restaurantului Oriyami –  Silvia Băleanu ne spune că totul a pornit de la pasiunea proprie pentru mâncarea sănătoasă și proaspătă.

Ea a avut foarte bine conturat în minte acest concept, după ce a vizitat și analizat îndelung multe restaurante cu specific asiatic și a avut formată deja imaginea despre ceea ce își dorește de la restaurantul său. Documentare amănunțită și faptul că a mâncat în restaurante cu specific asiatic și japonez din întreaga lume, au determinat-o să ia decizia în privința deschiderii unei astfel de locații. 

Deși celelalte business-uri ale Silviei sunt în Galați, a decis ca acesta să aibă locația în capitală, într-o zonă cu restaurante exclusiviste, Piața Alba Iulia. În urma analizei de piață, s-a ajuns la concluzia că aici sunt clienții potriviți întregului concept creat în jurul mâncării asiatice.

O altă parte importantă din punct de vedere al afacerii este reprezentat de personalul restaurantului ce intră în contact direct cu clienții. Aceștia trebuie sa fie bine conectați cu ceea ce restaurantul în general dorește să transmită. Mai mult decât atât, ei trebuie sa fie bine coordonați de către managerul restaurantului și foarte important: de către bucătarul chef al restaurantului.

Conceptul  de Asian food

Bucătarul-șef al restaurantului Oriyami este necesar să fie o persoană care să reușească să transmită mai departe viziunea ta asupra conceptului restaurantului prin dish-urile create.

Astfel, Vasile Mihai, lucrând de la 16 ani  în domeniul bucătăriei asiatice cu tematică japoneză, poate, fără îndoială, să facă toate aceste lucruri cu succes și să transmită prin preparatele sale conceptul de Asian food.

Bucătăria asiatică este una impresionantă, iar diferențele culturale față de Europa sunt destul de mari în ceea ce privește combinațiile de arome neobișnuite și diferite. Astfel, meniul este cam 50% compus din mâncăruri japoneze – în special sushi -, iar restul este un mix asiatic, incluzând preparate cu specific chinezesc și thailandez.

Pentru a fi în totalitate de placul clienților din București, preparatele asiatice sunt cu siguranță adaptate la gusturile europene, întrucât obișnuința este pentru mâncarea balcanică și ușor vestică, sau cu influențe mediteraneene. Astfel, meniul este în așa fel creat încât să aibă preparatele preferate ale clienților să fie reinterpretate și servite alături de sosuri și garnituri asiatice.

În concluzie,  în cadrul acestui proiect am reușit să oferim un design interior confortabil cu ceea ce piața de clienți din București se așteaptă să primească. Apoi, am  extras din conceptul de Asian food cat mai multe elemente,  astfel încât să putem veni cu mici detalii și accente, care să nu fie în mod evident asiatice, dar care să reușească să încadreze subliminal în acea zonă și unde să se poată servi mâncarea asiatică într-un decor cât mai potrivit, atât pentru clienți, cât și pentru tematica restaurantului.

Dacă dorești multe detalii și despre alte concepte de restaurant sau de business-uri în domeniul ospitalității, noi, cei de It’s Private Design îți  stăm la dispoziție pentru a discuta, și de ce nu, pentru a colabora în crearea lor. Contactează-ne chiar acum și haide să devenim parteneri în călătoria către afacerea ta de succes.