Design interior în stil eclectic

Diversitatea reprezintă baza evoluției umanității, diferența de opinii și unicitatea ideilor mereu noi determinând dezvoltarea gândirii și existența unor multiple posibilități. În prezent, datorită faptului ca informațiile sunt disponibile și ușor de accesat, fiecare este liber să opteze doar pentru acele părți pe care le consideră cele mai bune, cele mai potrivite pentru sine.

Această abordare de a alege ce este mai bun din diverse sisteme de gândire sau curente artistice, este specifică eclectismului, un stil ce și-a conturat primele influențe la începutul secolului 20. În design interior, acesta a apărut ca o manifestare la adresa încăperilor minimaliste spre finalul anilor 90, concretizându-se astfel într-un stil de amenajare interioară de sine stătător.

Manifestarea eclectismului în design interior

Un design interior eclectic se bazează pe existența contrastelor privind diverse aspecte, regăsindu-se deopotrivă în astfel de interioare atât vechi, cât și nou, atât extravaganță, cât și simplitate. Sunt reunite astfel elemente eterogene, aparent fără legătură, aparținând unor stiluri și chiar epoci diferite, secretul constând în mixarea și potrivirea acestora în mod corespunzător.

Stilul eclectic nu înseamnă amestecul fără logică a unor piese de mobilier sau accesorii care nu se acceptă stilistic și vizual, fără a exista un concept clar de amenajare și fără a exista o completare reciprocă a elementelor. Interpretarea eclectismului ca un stil în care este permisă integrarea și mixarea oricăror obiecte va conduce la o cantitate excesiva și în definitv la un spațiu aglomerat și dezordonat, departe de semnificația designului interior în stil eclectic.

Formele și proporțiile trebuie alese cu atenție într-un spațiu amenajat în stil eclectic, paleta cromatică fiind și ea de o importanță majoră, iar aspectul central de care trebuie să se țină cont este necesitatea să existenței a cel puțin unei caracteristici comune care trebuie să se regăsească în mod repetitiv, în unghiuri diferite ale încăperii. Într-o astfel de Încăpere pot coexista piese foarte diferite, ca vechime și ca aspect, ce creează un contrast puternic, dar și o armonie spectaculoasă, explozia de nuanțe și imprimeuri conferind acea personalitate unică dorită.

Eclectismul constă în capacitatea artistică de a se obține prin creativitate și identificarea corectă a elementelor de legătură o armonizare perfectă, prinzând astfel contur un decor unitar, plăcut vizual. Acestea fiind spuse, fiind un stil de amenajare interioară complex, ce permite mixul mai multor curente, se recomandă cu precădere ca pentru a avea încăperi eclectice să se apeleze la specialiști, precum It’s Private Design, unde profesionalismul își spune cuvântul, prin intermediul expertizei și al experienței în domeniu.

Principii de bază ale unui design interior eclectic

Finisajele este de preferat să fie unele cât mai simple, în nonculori, parchetul sau pardoseala din lemn masiv fiind cele mai recomandate. De obicei se optează pentru finisaje în nuanțe neutre precum alb, crem, gri sau maro, dar, la nivelul pereților se poate utiliza o culoare de accent pentru a delimita două spații distincte. Betonul amprentat, rășina epoxidica, gresia și faianța pot fi de asemenea folosite atunci când este vorba despre zone cu trafic intens.

Culorile de bază sunt nuanțele de crem și gri, acestea fiind asociate cu cele puternice (roșu, verde, albastru, mov royal, ș.a.) sau cu accentele metalizate. Astfel, pentru echilibrarea spațiului, finisajele neutre vor fi asociate cu alte obiecte în nuanțe vibrante. În felul acesta, se obține și un echilibru vizual, care creează o armonie În decorul încăperii, Între fond și detalii. În acest mod, vor fi puse în valoare piesele de mobilier, elementele textile și decorațiunile, opțiunile fiind nelimitate, în ceea ce privește culorile acestora. Pot fi asociate astfel nuanțele îndrăznețe, puternice, cu pasteluri, sau pot fi alăturate culorile complementare, totul fiind permis atâta timp cât, rezultatul final este unul armonios.

Mobilierul nu trebuie sa fie format din seturi și piese cu aceleași caracteristici, fiind recomandat să fie constituit din piese distincte, aparținând unor epoci diferite și de diverse mărimi. Obiectele de mobilier vechi pot fi utilizate ca atare sau recondiționate, contrastându-le și completându-le totodată pe cele noi. Sunt binevenite combinațiile între clasic, modern și vintage. Deși pot părea că nu se potrivesc între ele, se ține cont la forme și proporții, se creează un echilibru interesant și creativ, definitoriu pentru un spațiu amenajat în stil eclectic.

În ceea ce privește iluminatul, cel natural este cu precădere preferat, datorită îmbinării sale perfecte cu asocierea diferitelor nuanțe, forme și texturi, așadar ferestrele generoase sunt recomandate pentru a oferi fiecărei piese în parte ocazia să iasă în evidență. Pe lângă aceasta, corpurile de iluminat artificial joaca de asemenea un rol important și pot avea atât culori, cât și material diferite. Neexistând un tipar și respectându-se condiția ca acestea să nu facă parte dintr-un ansamblu anume sau să aparțină aceluiași stil, se poate opta pentru candelabre cu surse multiple de lumina și cu un design minimalist sau pentru unele cu adevărate impunătoare sau vintage, asociate cu lampadare în stil retro, veioze moderne sau iluminat inteligent, toate în forme cât mai neobișnuite.

Este recomandat ca texturile folosite să aibă caracteristici cât mai distincte, atât în ceea ce privește aspectul, cât și referitor la culori, imprimeuri, materiale din care sunt confecționate. Se mizează mai mult pe natural, acesta putând fii de mai multe tipuri, armonizând în aceeași încăpere mătasea, catifeaua, inul, lâna, dar și sticla sau ceramica. Pentru un efect inedit, într-un spațiu eclectic suprafețele sunt asociate cu cele lucioase, iar cele prelucrate și șlefuite pot fi alăturate cu piese cu finisaje brute.

Decorațiunile reprezintă un capitol unde există cea mai mare libertate de alegere. Astfel, într-un spațiu amenajat în stil eclectic se pot regăsi de la piese vesele și colorate lucrate manual, la obiecte de artă clasice sau contemporane, la influențe retro sau vintage, decorațiuni murale, vaze de flori, tablouri sau statuete. Important este ca toate aceste accesorii să fie multe și diverse, atât temporal, cât și ca stil.

Un design interior în stil eclectic are nevoie de crearea unei armonii deosebite între piesele componente, iar acest lucru poate fi realizat doar prin intermediul unor tehnici imaculate, așa cum avem noi la It’s Private Design. Vom reuși cu siguranță să redăm spațiilor tale acea unicitate neconformistă printr-o abordare ce combină coerența artistică, ineditul esteticului și calitatea înaltă, așa că nu ezita să ne contactezi.