Trenduri noi în design – tipuri de ceramica

Trendurile în designul de ceramica aduc mereu inovație și inspirație, iar în cele ce urmează explorăm cele mai recente tendințe și tipuri de ceramica care încântă privirile, alese cu atenție și pasiune din fabrici de prestigiu din străinătate de către David Iolanda, lead arhitect It’s Private Design.

De la modele clasice reinterpretate cu o notă modernă, la colecții inovatoare ce aduc un suflu proaspăt în designul interior, vom descoperi împreună fascinația și versatilitatea ceramicii în amenajările exclusive semnate It’s Private Design.

Design interior minimalist – ceramică minimalistă

TAU Cerámica – este un brand de referință mondial, care s-a impus în sectorul ceramicii, datorită calității tehnice și estetice. Se preocupă în mod constant de inovare și dezvoltare dar fără a face rabat la grija pentru mediul înconjurător. Am descoperit in vizita noastra ca sunt empatici și că încearcă în mod constant să înțeleagă atât cerințele consumatorilor / cumpărătorilor de ceramică, cât și pe cele ale vanzatorilor.

În cadrul showroom-ului fabricii TAU Ceramica din Spania, ne-a atras atenția în mod special colecția TORNARES.

TORNARES

Colecția Tornares, care ne era deja cunoscută încă de când a fost prezentată la Cersaie în Bologna, este una de plăci ceramice realizată de TAU in colaborare cu ERRE Arquitectura. 

De asemenea, designerul Ibán Ramón a colaborat la crearea conceptului de colecție și la dezvoltarea numelui și identității grafice TONARES. Punctul de plecare a fost reprezentat de dorința de a crea un produs inspirat din natură, care se întoarce la originile materialelor de plăci ceramice.

Este o colecție compusă din 5 serii, care au în componență plăci care pot părea simple la prima vedere. Însă, texturile, culorile și geometriile prezente în cele cinci serii care o compun oferă un întreg univers de posibilități și combinații pentru a proiecta spații elegante și evocatoare. Așadar este o colecție pe care noi o asociem cu expresia “less is more”.

WOW Design – ceramica tridimensională

WOW Design este printre câștigătorii premiului Red Dot Design Awards din 2022, unul dintre cele mai prestigioase premii internaționale din lumea designului. 

WOW este un studio ce se concentrează pe crearea și realizarea plăcilor ceramice de format mic.  Au un spectru extrem de larg de nuanțe subtile și culori puternice. Experimentează în continuu cu texturile, formele și finisajele plăcuțelor ceramice, așadar regăsim in finisajele lor diverse emailuri colorate și glazuri foarte vii.

Un lucru reprezentativ pentru WOW Design este volumetria plăcilor ceramice de dimensiuni mici. Au un univers întreg de modele de plăci ceramice și colecții, dar în cele din urmă am reușit să selectăm doar două exemple pentru a vi le prezenta în cele ce urmează.

1. Colecția CASBAH ne conduce în Marea Mediterană

Colecția prezintă un produs natural, din lut ars și are un finisaj mat. Este o colecție inspirată din proiectul La Muralla Roja, opera renumitului arhitect Ricardo Bofill. Acesta a proiectat un grup de case pe coasta Mediteranei, inspirat de alcazaba (cetățile) din chirpici din Africa de Nord.

Plăcuța de ceramica din colecția CASBAH are o volumetrie care amintește de cetățile din stâncă. Regăsim aceste piese într-o gamă de nuanțe care pornește de la talcul mineral natural și nisip, la culori foarte vii – mediteraneene precum albastru, roșu și pământiu

2. Icon

În cadrul Cersaie, WOW a prezentat un spațiu expozițional inovator, realizat in colaborare cu Summum Studio. Pavilionul a funcționat sub numele de “Purely Ceramic Soul”, creat sub forma metaforica a unei vile mediteraneene, recreată într-o manieră contemporană.

În aceeași colaborare, cu doar câteva luni înaintea evenimentului de la Cersaie, proiectul lor “Unexpected Hammam” a câștigat marele premiu din partea juriului Casa Décor.

În cadrul acestui proiect conceptual s-au folosit mai multe modele de plăci ceramice WOW. De asemenea, la Cersaie, WOW Design a prezentat o gamă largă de piese ceramice. Ne-au condus astfel într-o călătorie senzorială prin toate colecțiile sale și au prezentat ceramica în starea ei cea mai pură și cea mai autentică.

Remarcabile de ambele dăți au fost piesele din colecția ICON, prezentate în lut ars, în tonuri de nisip și de bumbac, precum și emailat alb. Plăcile, care în cele două proiecte menționate, au fost proiectate și aranjate astfel încât să prezinte un sistem “brise soleil”, au primit chiar și premiul la categoria design de produs din cadrul RED DOT DESIGN Award, una dintre cele mai importante distincții internaționale.

Ceramica în culori naturale

Vizitand showroomul si fabrica Arte y Diseño de la Vives Ceramica, din Spania, am selectat și de această dată o anumită colecție care se remarcă și care are nevoie de atenția cuvenită.

1. Colecția Rubrica

Aceasta este colecție în care nu s-au pus limite la creativitate atunci când a fost concepută și pentru care s-au realizat design-uri ale pieselor ceramice, menite să creeze spații primitoare si calde, dar într-o maniera actualizată, contemporană și colorată.

Aceasta este Rúbrica, noua colecție de faianță pentru perete în format 20×20 cm în corp alb de la Vives. O colecție care generează frumusețe în viața de zi cu zi printr-o gamă largă de culori, joc mat și lucios, suprafețe texturate și imperfecțiuni care sporesc valoarea a ceea ce este făcut manual.

Prezentată sub numele a 4 frați – Paola, Bertha, Philippo si Luca, noi am ales piesele ceramice din colecția Luca,  pe care și noi chiar am utilizăm în amenajarea unei bai din cadrul unui proiect It’s Private Design.

Ceramica stil terrazzo

APE Grupo și-a prezentat cea mai recentă colecție de semnături, AMA, creată de arhitectul italian Luigi Romanelli, ca parte a angajamentului său față de designul și diferențierea internă.

Pe urmele designerilor și artiștilor precum Bruno Munari, Romanelli explorează în AMA relația dintre matematică, artă și design. Această colecție încorporează o suprafață de micro-terrazzo și adaugă o piesă decorată cu incrustații geometrice care urmează curba Peano, numită după matematicianul Giuseppe Peano, care permite defalcarea planului într-un mod fractal.  Acest lucru, ca și muzica, se realizează prin matematică.

Inspirația pentru crearea colecțiilor ceramice poate veni din orice material. „Unele referințe sunt evidente, precum marmurele prețioase sau pietrele naturale din cariere rare. Altele sunt din ce în ce mai subtile, dar oferă la fel de calități estetice”, explică Luigi Romanelli, referindu-se la betonul slab – un amestec de ciment sărac care, după lustruire, scoate în evidență texturile estetice ale diferitelor materiale din care este compus – de la pe care AMA și-a luat inspirația.

În plus, colecția este completată cu modele decorative care aparțin a două lumi opuse. Primul design este un model geometric care descompune intenționat o piesă a artistului și designerului italian Bruno Munari, făcând referire la celebra curbă a matematicianului Giuseppe Peano.

Al doilea design este un decor cu flori mici, colorate, care se referă la „Florile” lui Andy Warhol, ea însăși inspirată de opera fotografului Patricia Caulfield. Această serie a fost prezentată oficial la ultima ediție a Casa Decor. Și-a închis porțile pe 22 mai, în spațiul firmei Jacob Delafon proiectat de U Interior Design.

În concluzie, AMA este o colecție care, în aparentă sa simplitate, ascunde o mare complexitate emoțională. În același timp, este o colecție concepută pentru creativ, deoarece permite sute de compoziții diferite datorită instrumentelor simple precum paleta de culori și modificările de format.

Trendurile actuale în designul de ceramica sunt o sursă inepuizabilă de inspirație și creativitate pentru proiectele de design interior premium. De la eleganța clasică la inovația contemporană, fiecare tip și model de ceramica aduce cu sine povestea și caracterul său distinct, transformând spațiile în adevărate opere de artă, ceramica devenind o expresie autentică a identității și stilului în amenajările de lux.

Ne dorim ca informațiile prezentate în acest articol să fie unele interesante pentru voi și că vă vor face curioși pentru a afla și mai multe în celelalte articole de pe blogul nostru. Ca întotdeauna, dacă aveți întrebări, așteptăm să discutăm despre viitoarele voastre proiecte și bineînțeles, să lucrăm împreună la realizarea lor.