Cine stabilește trendurile? Te-ai întrebat vreodată? Dacă ai avut întrebarea sau instinctul de a ignora orice reguli impuse de industrie, o să îți spunem în acest articol de ce contează recomandările. O să vezi care sunt părerile și așteptările designerilor internaționali pentru 2021, când anume este necesar să urmărim sfaturi de la designeri de interior, de produs sau designeri vestimentari.
Mai jos sunt trenduri recomandate de specialiști vizuali de la: branduri de mobilier, din case de modă, creativi din marketing și inovatori în materiale și finisaje cum ar fi producătorii de vopseluri. Mai nou, o importanţă aparte o au şi sfaturile şi alegerile influencerilor digitali de renume mondial, care ne uimesc cu feed-urile lor.
Spre zonele și profesioniștii de mai sus ne îndreptăm atenția când vine vorba de tendințe în designul interior, zone distincte ce contribuie la modelarea esteticii a zeci de domenii, de la amenajare, la trenduri de nuntă sau de stil vestimentar.
Acest articol se adresează pasionaților de design, celor care se bucură de casă nouă sau încearcă o redecorare, proprietarilor de hoteluri, pensiuni, restaurante sau spații unde clientul alege să devină client fidel. Iar un element care îl influențează pe client este designul interior.
Am realizat așadar, în cadrul studioului It’s Private Design, un ”Ghid de trenduri în designul interior în 2021”. Pentru reamenajări ce obțin reinventarea spațiilor în scopul de a crea o atmosfera nouă, contemporană, adaptată atât tendințelor de stil cât și cerințelor și nevoilor celor ce le caută.
Principalele trenduri de urmat în designul interior în 2021
Materiale în trend pentru decorațiuni 2021
Terrazzo și accentele metalice aurii, alături de elemente naturale ca ratanul, sunt vârful de lance în tendințele de amenajare
Terrazzo este un material compozit, ce conține așchii de marmură, cuarț, granit, sticlă sau alt material adecvat. S-au făcut chiar pași semnificativi pentru mediu, iar designerii au găsit o modalitate de a transforma plasticul în plăci robuste de tip terrazzo, prin mărunțirea deșeurilor în bucăți mici și comprimarea acestor deșeuri de confetti în plăci plate sau foi folosite apoi la decorare.
Turnat pe loc sau prefabricat, terrazzo este adorat de trendsetteri și specialiști, este utilizat pentru tratamente de pardoseală și perete, și devine rapid un motiv de discuție.
Un material din ce în ce mai iubit și folosit în amenajări este ratanul. Explicația poate fi dorul de natură și nevoia de apreciere a acesteia. Aceste material, în forme organice și modele de împletituri, îl folosim în tăblii de pat, în spatare de scaune, în panouri decorative.
Regăsim materialul și în mult așteptatul catalog Ikea, ce pune naturalețea și formele curbe pentru mobilă la rang de trend în 2021.
Forme geometrice în trend pentru design interior în 2021
Elipsa, care a fost des utilizata în interioarele proiectate și anul acesta, va rămâne preferată și în 2021.
Vom regăsi reinterpretări ale acestei forme în volumetriile pieselor de mobilier și în volumetriile arhitecturale cum ar fi bolta.
Aceste forme curbe ne duc cu gândul la o reinterpretare contemporană a stilului arhitectural din perioada 1930-1970, un art deco relevant din nou azi în decorare.
Transpuse în volume, aceste forme geometrice se regăsesc în piesele de mobilier minimalist, delicat și care se păstrează într-o cameră, ca să reflecte un cumul de experiențe vizuale și de beneficii funcționale complexe.
Chateau de Vignee, hotel premiat pentru designul său cu distincția Frame Awards 2021, integrează aceste elemente cu succes.
Te poți inspira din proiectele propuse de atelierul nostru clienților, expresii de arhitectură interioară care înglobează simultan elemente în trend și materiale contemporane, în combinații cu rol estetic și stilistic, pe caracterul spațiului.
Decorațiuni, Mobilă și Grafică în trend în 2021
Vă sugerăm să utilizați grafisme minimaliste pentru decorarea pereților prin tablouri sau ca patternuri ale textilelor aplicate.
Ne orientăm spre decorarea cu elemente vizuale mari, cu forme organice și linii groase dispuse în forme de tipul “one line drawing”, foarte în trend acum. Cum am văzut și mai sus, la recomandări sau câștigători ai premiilor de design, utilizăm ca decoruri basoreliefuri din materiale argiloase care să surprindă diferite texturi de linii pe suprafața lor și piese emblematice, cu feel natural, organic.
Piesele de mobilier regăsite constant în trenduri în designul interior în 2021 sunt cele de relaxare. Foarte importante, ele conduc întregul stil estetic al interioarelor.
Fotolii și canapele în forme organice, rotunjite, cilindrice, ergonomice, reformulările volumetrice ale elipsei pe care am punctat-o ca trend de design.
Materialul de finisaj trebuie să fie delicat, moale, catifelat, adică să exprime împreună cu volumetria confort și sentimentul de cosiness.
Pentru a capta acest sentiment, sunt de preferat nuanțele luminoase de culori, deschise, calde și accentele de cărămiziu desaturate, de bleu teal sau gri elegant.
Culoarea anului 2021 de urmărit în design interior
Trendurile de culoare sunt date de obicei de producătorii de vopsea. Anul 2021 va avea o paletă generală exprimată de aceste culori naturale, ușor desaturate.
Vocile și trendsetterii spre care se uită lumea designului de interior pentru ”Culoarea anului 2021”, sunt prezentate mai jos:
Pantone – Mult aşteptata culoare a anului 2021 a fost declarată de către compania recunoscută în întreaga lume ca fiind vocea puternică care stabileşte trendurile de culori în domeniul de design interior şi nu numai. Anul acesta, pentru a doua oară, compania a ales nu doar o culoare, ci două denumite oficial: PANTONE 17-5104 Ultimate Gray şi PANTONE 13-0647 Illuminating, descrise ca fiind două culori independente care împreună crează o uniune de culori cu o seminficaţie aparte – sentimentul de melancolie exprimată prin nuanţa de gri, cu promisiunea optimistă a unei zile însorite reprezentată prin culoarea galben luminos. După părerea noastră aceste culori simbolizează mult mai mult de atât şi anume culoarea gri reprezintă anul 2020 – un an cu multe greutăţi, iar galbenul este speranţa de mai bine pentru anul 2021, un început nou pentru toată lumea.
Benjamin Moore – companie americană care produce vopsea, fondată în 1883 și cu o reputație puternică în domeniu, ne indică Aegean Teal ca fiind culoarea anului 2021.
O nuanță mixată între bleu aqua marin și verde mentă, în concentrație desaturată.
O putem folosi ca fundal pe pereți, sau pe mobilier. E o culoare plăcută, ce ne inspiră o stare de liniște și de bună dispoziție. Se poate combina foarte frumos cu materiale în nuanțe deschise, naturale, ca bej, crem, alb.
3. Dulux – o altă companie din domeniul vopselelor, cu tradiție, ne spune că Brave Ground este culoarea pe care ei o pun în top trend în 2021.
O nuanță nisipie, de cappuccino amestecat cu gri, mulți ar spune ”grej”, are aceleași proprietăți nelimitate de construcție a unui spațiu. Alege materialele naturale sau aurii propuse mai sus, Terrazzo și formele geometrice mari pentru un decor inspirat de Brave Ground.
4. Sherwin Williams, companie din Fortune 500 din domeniul vopselelor, fondată în 1866, indică o culoare asemănătoare pentru 2021 cu cea de la Dulux. Este însă o nuanță mai întunecată, un bronz metalic amestecat cu griul orașului – Urban Bronze.
Culoarea dorește să evoce o senzație de plenitudine, dar seninătate, perfectă atunci când cauți să creezi un sanctuar confortabil acasă. Este un neutru actualizat, cu infuzie de nostalgie pentru designul anilor ’70 și ’90, dar amestecat cu tonuri gri pentru o abordare modernă.
Ajutorul specialiștilor din atelierul It’s Private design se traduce prin experiența ce se acumulează și rafinează din 2012, în colaborarea cu dezvoltatori imobiliari din segmentul high-end rezidențial și privat, din domeniile HoReCa, Office, Concept Store și Expoziționale.
Iar dacă ar fi să tragem concluziile acestui Ghid de trenduri în designul interior în 2021, acestea sunt că interioarele imaginate pentru viitor sunt calde, luminoase, simpliste la prima vedere, dar complexe la nivelul alegerii și combinațiilor de materiale și texturi.
Formele și volumele utilizate sunt maximaliste, sunt brute și impozante. Recomandăm un fel de minimalism stilistic în nuanțe de culori neutre, cu accente puternice și vibrante, în suprafețe mari. Și materiale cât mai naturale.
PS It’s Private: Foarte important de precizat: specialiștii din studioul nostru de design și arhitectură de interior, coordonați de arh. Iolanda David, nu cred că există doar o singură culoare reprezentativă a anului 2021, sau un singur design de mobilier care să fie la modă.
Scopul cunoașterii trendurilor este să ne permită să decorăm interioare cât mai fresh, cât mai actuale și mai proaspete vizual. Și să definim un stil al decorarii spațiului funcțional, dar vizual perfect prin culori și materiale personalizate gustului și preferințelor, dar și scopului clientului.