Stiluri în Design interior – rustic și traditional

Analizând trendurile din ultima perioadă, se poate observa cu ușurință o schimbare a gusturilor și o orientare tot mai pregnantă către natural, viu, de esență. Experiența care ne-a afectat viața tuturor în 2020 a făcut ca oamenii să-și regândească poziția și să se intoarcă tot mai mult către rădăcini, către reconectare și valorificare a tradițiilor și a elementelor naturii.

Toate acestea se regăsesc și în opțiunile legate de design interior, fiind impresionați acum mai mult ca niciodată de șarmul stilului rustic și tradițional, ajungând să aprecieze prezenţa unor elemente precum piatra, lemnul şi plantele, motivele folclorice și decoraţiunile tradiționale.

Stilul rustic – crearea ineditului în design interior

Stilul rustic nu este nicidecum unul învechit. Calitatea obiectelor cu aspect masiv și a decorațiunilor cu o cromatică caldă, combinate armonios cu influențe ale altor stiluri minimaliste, precum de exemplu cel Nordic, sau cel industrial, rezultă în amenajări extrem de interesante. Cele mai cunoscute sunt casele de vacantă în stil chalet, cabanele sau restaurantele din zonele de munte din zona de est a Franței sau Elveției.

Atunci când ne referim la stilul tradițional trebuie să știm că există o diferență intre stilul tradițional din amenajările vestice care poartă cu sine o tentă clasică și tradiționalul ce se referă la elementele folcloriceși motivele tradiționale etnice reinterpretate.

Astfel, stilul tradițional la care facem referire noi la It’s Private Design iși are rădăcinile în cultura slavă din Rusia și Ucraina. Recent și tările sud-estice din Europa au ințeles că reinterpretarea stilului tradițional național poate conduce la interioare amenajate în trenduri actuale dar cu mult mai multă substanță culturală și autenticitate.

Se obțin designuri interioare cu adevărat inedite, mix-uri de vechi și nou, prospețime și tradițional, valorificare și inovație. Toate acestea au acelasi scop final și anume acela de a crea spații deosebite care sa redea sentimentul de “atunci” într-un stil unic contemporan, clienții având impresia de atemporalitate, simțindu-se în acelasi timp și nostalgici și increzători în viitor.

Elemente tradiționale – reintrepretare de efect în desingul interior modern
Pereţii, podeaua și tavanul

Pentru spațiile decorate în stil rustic, tavanul reprezintă un punct de maxim interes, reprezentative pentru acesta fiind grinzile din lemn, vopsite în culori naturale, contrastante cu pereţii în special, oferind atât aspectul dorit cât și o atmosferă intimă. În spațiile moderne, pe bârnele de lemn pot fi instalate diverse corpuri de iluminat care vor da o notă plină de dinamism şi vitalitate.

In ceea ce privește pardoseala, tot lemnul este în plan principal. O podea rustică va parea intotdeauna uşor nefinisată, de o culoare natur sau alba, putând fi scoasă în evidență de o rogojină, un covor ţărănesc împletit, în culori calde.

Pereţii ar fi bine sa fie în ton cu restul incăperii, în culori precum unt, salvie, albastru prăfuit, nisipiu sau alb-crem. Placarea pereţilor cu lambriuri de lemn brut în culori deschise sau chiar cu parchet cu finisaje mate cu aspect rustic este cu siguranță o variantă potrivită pentru a pune și mai mult în valoare stilul tradițional al incăperii.

Mobilierul într-un interior tradițional modern

Specificul acestui tip de mobilier constă în primul rând în materialul de bază: lemn masiv prelucrat sau păstrat brut. Pentru un interiorul mai elegant în stilul unui conac sau a unui palat brâncovenesc se poate opta pentru un mobilier cu detalii clasice sculptate.

Culoarea este indicat să fie una deschisă, aspectul rustic putând fi obținut prin vopsirea unor rafturi prinse în perete sau a comodelor din lemn masiv cu un baiț special. De asemenea, un bufet sculptat, un cufăr, o bibliotecă, o măsuţă de cafea sau bancuțe cu aspect rustic care să înlocuiască scaunele vor arăta foarte autentic într-o încăpere tradițională modernă.

Amenajarea unui spațiu în stil rustic poate gravita și în jurul reutilizării anumitor obiecte casnice: găleti vechi transformate în chiuvete, coșuri de sârmă ce revin la viață sub forma unor corpuri de iluminat practice, cutii vechi de lemn regândite ca tabureți pentru grădină.

Decorațiunile

În decorul rustic al unui spațiu este permis orice obiect ornamental ce inspiră trecerea timpului, prin degradarea usoară a materialului, sau prin prezența unor elemente sau țexturi ce pot fi considerate arhaice datorită aspectului.

Obiectele populare vor arăta foarte bine într-un interior tradițional. Se poate opta de exemplu pentru un ulcior mare pictat sau câteva suveniruri sculptate din lemn pentru a decora o bibliotecă sau o comodă.

Textilele utilizate, regăsite în prosoape, paturi, cuverturi sau draperii sunt din materiale naturale precum bumbacul, tricotul sau inul. În plus, fețele de pernă, lenjeria de pat sau fețele de masă sunt croșetate pe margini și brodate cu motive tradiționale. Pardoselile și uneori chiar și pereții sunt acoperite cu țoluri, covoare cu flori, sau cuverturi tradiționale, realizate la razboiul de țesut sau cu alte elemente abstracte stilizate.

Alte accesorii perfecte pentru intregirea unui astfel de cadru sunt roțile de car, ulcioarele din lut, galețile metalice sau din lemn nefinisat, coșurile impletite, sacii din pânza groasă, tablouri cu scene din spațiul tradițional românesc sau chiar ustensile de gătit inspirate din traiul țăranilor români, de la începutul secolului XX.

Pentru amenajarea spațiului într-un stil rustic sau traditional, It’s Private Design este opțiunea potrivită. Bazându-ne pe intepretarea creativă a tradiției și adăugand elemente inovative, noi putem oferi un mix perfect între sentimentul de relaxare dat de elementele naturale și confortul conferit de tehnologia modernă.