Stiluri de mobilier în designul interior – scurtă prezentare a stilurilor din secolul XX

Acest articol vine în completarea celui în care am făcut un succint rezumat al istoriei stilurilor reprezentative pentru mobilier şi designul interior. Dacă acolo am parcurs o perioadă lungă din antichitate până la finalul secolului XIX în care am prezentat caracteristicile fiecărui stil , acum ne axăm pe trăsăturile pieselor de mobilier din diferitele stiluri majoritare perioadei din secolul XX. Stiluri cu care ne întâlnim mai rar astăzi în designul de interior, dar care ne ajută foarte mult să înţelegem modul în care vrem să ne decorăm şi mobilăm interioarele.

Mobilier tradiţional

Este mobilierul din lemn în nuanţe bogate, mai închise, decorat cu diferite sculpturi şi detalii ornamentale ce aglomerează suprafeţele.

Mobilier Queen Anne

În categoria acestui stil putem include şi sub-stiluri, cum ar fi Chippendale, Sheraton, Federal. Este mobilierul secolului al XVIII-lea, realizat majoritar din esenţă de lemn de nuc. Picioarele subţiri şi curbe cu bază articulată în afară, sunt caractersitice stilului. Pe când la Chippendale se folosesc bazele picioarelor în formă de gheară, sau volume rotunjite. Decorurile au forme curbe, spătarele scaunelor au forma literei S şi mânere sculptate.

Mobilier tip Louis Philippe

Este un mobilier mai simplu, cu forme rotunjite şi puţine ornamente. De obicei culoarea mobilierului este închisă, şi întâlnim multe placări cu marmură.

Mobilier Neo Classic

Mai simplist decât Chippendale, dar cu o puternică asemănare, împrumută din motivele decorative Greco-romane antice. Astăzi este o predilecţie pentru multe persoane de a folosi în designul interior acest stil de mobilier.

Mobilier în stil Colonial

Este stilul care preia stilul Queen Anne şi îl simplifică foarte mult, ajungând la forme drepte, simpliste, fără sculpturi pe picioarele scaunelor sau spătar.

Mobilier Victorian sau stil French Provincial

Este mobilierul care înlocuieşte suprafeţele tapiţate cu suprafeţe pline, sau cel puţin cu mai puţine pliuri sau fără mulţi nasturi pentru capitonare. Se utilizează culori intense şi materiale cum ar fi marmură, teracotă sau fier.

Mobilier în stil Art Deco

Întâlnim linii drepte dar şi multe curbe prin stilizări de elemente naturale. Natura este punctul principal de inspiraţie şi centrul de atenţie, o putem privi prin ferestrele care împrumută în formă aceleaşi stilizări ale elementelor botanice. Esenţele de lemn exotic sunt des întâlnite în această perioadă, cât şi alăturări deosebite de materiale diferite cum ar fi pietre de jad cu bakelită. Apar măsuţele de cocktail sau de radio.

Mobilier modern

Multe suprafeţe lucioase, strălucitoare, plastic colorat, vinil, melamină, fibră de sticlă, etc. Ferestre mari neacoperite de textile.

Mobilier Retro

Este reprezentativ în perioada Pop Art a lui Andy Warhol. Contraste mari de culoare, măsuţe de cafea joase în forme organice. Obiecte compacte, fără decor excesiv, forme simple. Individualitatea pieselor de mobilier încep să conducă spre un oarecare eclectism în amenajări.

Mobilier urban

Este mobilierul adaptat dimensiunilor unui apartament, mai exact de dimensiuni mai mici. Culori închise, placări cromate, sticlă şi spoturi luminoase.

Mobilier contemporan

Mobilierul contemporan este un mix al stilurilor art deco, modern, retro şi urban. Se folosesc linii mai simple, se folosesc materiale mixate cum ar fi : lemn, piatră, plastic, metal. Posibil cel mai folosit stil de mobilier în designul interior de astăzi.

Mobilier Rustic

Un mobilier cu aspect mai greoi, caracterizat de finisări mai brute şi materiale naturale. Finisaje cu aspect învechit, utilizat de cele mai multe ori în interioare de cabane, sau case din afara oraşelor.

Mobilier Southwestern

Este specific zonei Americii, şi include detalii şi accesorii caracteristice zonelor de sud – vest din America. Suprafeţe tapiţate cu textile (pături/covoare) realizate de indienii Navajo.

Mobilier Cottage

Faţă de mobilierul country, acesta are un aspect mai confortabil şi culori palide naturale. Include texturi din fibre naturale şi imprimeuri florale. Atmosfera designului interior este ca de poveste.

Mobilier French Country

Include materiale naturale ca teracotă, fier, marmură. Scaune şi banchete realizate din împletituri de nuiele ce înlocuiesc textilele din capitonări.

Mobilier Shaker

Confundat des cu cel Mission, acest mobilier este fabricat de obicei în Statele Unite. Are un design curat, culori deschise şi volume mai simpliste, mai uşoare decât cele Mission.

Mobilier Mission

Forme rectangulare şi design simplist, volume greoaie. Articulaţiile mobilierului sunt expuse şi decorate masiv.