Design interior – stilul shabby chic, boem, boho chic, romantic, provensal

Cea mai bună modalitate de a măsura frumusețea unei opera de artă este aceea de a observa emoțiile transmise celor care o admiră. Asemănător se întâmplă lucrurile și atunci când vine vorba despre stilul de design interior ales. Sentimentul avut atunci când intri într-o încăpere îți poate determina calitatea impresiei generale și modul de percepere pentru întreaga experiență trăită în momentele respective.

Un spațiu amenajat în mod profesionist va fi capabil să reflecte o stare de relaxare. Mai mult decât atât, dacă modul în care arată acesta se bazează pe influențe din alte timpuri, valorificând istoria unor curente de gândire nemuritoare, se instalează o atmosferă atemporală ce transmite eleganță.

5 stiluri deosebite pentru un design interior elegant

Cu toate ca vorbim de modalități diferite de exprimare artistică, privite de la distanță, în ansamblu, putem identifica multe puncte comune ale acestor 5 stiluri. La baza lor se situează de fapt eclectismul ce caracterizează stiluri mai vechi de design interior, ușor transformat datorită evoluției gusturilor.

Rusticul elegant, nuanțele pale, materialele naturale și diafane, atmosfera feminină creată reprezintă aspecte importante de amenajare interioară ce se regăsesc în spațiile unde își pune amprenta fiecare dintre aceste stiluri în parte. Dincolo de ceea ce percepem la nivel vizual, stările interioare în care ne transpun interioarele de acest tip, sunt cele care contează cu adevărat.

Fie ca ne referim la rusticul din sudul Franței ce poarta denumirea de provensal, fie că vorbim despre corespondentul său englezesc, și anume shabby chic, sentimentul de libertate și de evadare în propria imaginație este prezent. Influențele boeme, boho chic sau romantice, ne fac gândurile sa fie conduse către vacanțe și case de pe malul mării. În plus, apare și nostalgia pentru copilărie și pentru locurile decorate cu elemente naturale, datorată aerului emanat al caselor de la tara, unde creativitatea are frâu liber.

Caracterul deosebit al acestor stiluri vine tocmai din componența inovatoare și puterea de a combina armonios stilurile de bază cu tente clasice cu cele cu esențe rustice. Astfel, păstrând aspectele clasice de echilibru și estetic al frumosului, artiștii moderni pasionați de design interior au reușit, prin suprapunerea inspirata cu elementele rustice, să dea naștere unor noi stiluri și influențe, oferind autenticitate și grație încăperilor autohtone. Noi, la It’s Private Design, perpetuam esența acestor stiluri, prin crearea unui amenajări interioare adaptate la nevoile actuale si la modul de viață din prezent.

Reinterpretare contemporană a unui design interior chic

Stilul shabby chic sau “cottage style” in engleză, se remarcă în primul rând prin simplitatea finisajelor și printr-o aparență neglijență în aspectul lor. Paleta de culori cuprinde pasteluri de la verde, roz, la albastru, gri, crem și nuanțe de alb, iar țesăturile sunt și ele cu modele rustice simple de la dungi la motive florale și sunt decorate cu volănașe. Arhitectura este formată din elemente reutilizate în mod inedit, cum sunt coloanele și stucaturile. Alăturarea de obiecte diferite conferă interioarelor o atmosferă boemă, romantică, contrastul fiind creat prin combinația dintre accesoriile din fier cu patină și multe flori proaspete.

Stilul provensal sau rusticul francez se caracterizează prin prezența șemineelor de piatră, a obloanelor si a pergolelor din lemn. Mobilierul are aspect antichizat, fiind robust si simplu, iar tapițeriile imaculate și confortabile alături de textilele în culori deschise, oferă eleganță și rafinament. Senzația de trăinicie și stabilitate a caselor rustice din sudul Franței poate fi redată cu ajutorul bârnelor și a pardoselilor din material natural. Într-un astfel de ambient predomină sentimentul de siguranță, atât de dorit în timpurile agitate în care trăim.

De asemenea, o atmosferă plină de căldură, calmitate și confort, tipică pentru un design interior romantic, este de interes pentru persoanele cărora le place să evadeze din realitate și să se relaxeze. Culorile pastelate, picturile, obiectele vintage, textile fine, elemente de decor feminine si mobilier în linii curbate pot fi cu ușurință integrate în spațiile moderne, satisfăcând gusturile sofisticate.

Influențele stilurilor boem și boho chic au menirea de a conferi spațiilor un aer nonconformist, existând libertate totală în realizarea de combinații îndrăznețe. Prin intermediul îmbinării de texturi, culori și imprimeuri, fără a se supune unor reguli, acest stil permite prezența unor accente dezordonate și personalizate, păstrând totuși un aspect plăcut și primitor al interiorului.

Pentru un spațiu atractiv, primitor și relaxant, noi, cei de la It’s Private Design te putem ajuta cu idei inovatoare de design interior. Având drept fundație caracteristicile acestor 5 stiluri și îmbogățindu-le cu amprente traduse în utilitate și aspect rafinat, îți putem oferi mai mult decât o amenajare interioară deosebită, reușind să cream o atmosferă liniștită și să transmitem o stare de spirit sublimă.