Stiluri în Design interior – stilul clasic, neoclassic și art nouveau

Chiar dacă trăim într-o epocă din ce în ce mai tehnologizată, influența bunului-gust nu se va demoda niciodată. De-a lungul timpului au existat curente culturale de excepție care și-au lăsat amprenta în multe domenii de interes ale omenirii. Astfel, prin intermediul valorilor promulgate, a esenței transmise și a esteticului grațios, acestea pot constitui încă surse veritabile de inspirație, mai ales atunci când facem referire la design interior.

Stilurile clasic, neoclassic si art nouveau pot reprezenta în mod sigur puncte de plecare în alcătuirea unor amenajări contemporane, creându-se astfel echilibrul perfect între liniile fine definitorii și îndeplinirea condiției de funcționalitate. În mod ideal, când utilizăm aceste stiluri pentru designul spațiilor din clădirile construite în vremurile respective, propunând mobilier și finisaje cât mai utile în ziua de astăzi, reușim să ne împlinim menirea de crea inovație îmbunătățind trecutul.

Design interior actual bazat pe influențe clasice

Având în spate modelele artistice ale Antichității, stilul clasic apărut în secolul XVII este considerat reprezentativ pentru redarea senzației de armonie totală. Prin combinația perfectă între simplitate și desăvârșire artistică, un spațiu mobilat în conformitate cu acest stil de design interior emană măreție și conduce către dorința de atinge idealuri.

Caracterul atemporal al stilului clasic este conferit de aspectul structurat, bogat în accesorii, texturi și finisaje, iar aspectele autohtone îl fac perfect pentru un spațiu confortabil și primitor. Designul interior clasic respectă reguli simple care pot fi adaptate cu ușurință pentru o imagine modernă.

Efectul vizual al unui interior spațios se poate obține prin pereți albi simpli finisați cu vopsea lavabilă de calitate și renunțând la obiectele voluminoase. Un alt truc pentru a mari vizual spațiul este amplasarea unor oglinzi generoase, cu margini fațetate și cu rame masive și sculptate, specifice interioarelor clasice.

Mobila este tot timpul una de calitate, bine realizată, materialele folosite fiind doar cele naturale – lemn, piatră sau profile decorative din ghips. Aceste profile vor îmbrăca interiorul clasic într-un rafinament și o solemnitate aparte.

Într-un interior clasic textilele din materiale delicate precum mătase, catifea, satin sau bumbac fin joacă un rol important și pot fi folosite din abundență, nu numai pentru perdele, draperii și cuverturi de pat, dar și pentru un tapet cu un imprimeu clasic floral.

Decorul trebuie sa fie unul discret și ales cu bun gust, păstrând un anumit echilibru esențial atunci când este vorba despre design interior cu influențe clasice.

Design interior în stil neoclassic – eleganță și simplitate pentru secolul 21

Asemenea stilului clasic, având arhitectura greacă și romană ca și izvor de inspirație, și stilul neoclassic poate fi privit ca unul prețios și sobru. Totuși, acesta este mai accesibil și are avantajul de a putea fi mai ușor reinterpretat în zilele noastre. Grandoarea, frumusețea și finețea tipice stilului clasic capătă astfel noi valențe, prin prezența elementelor de design interior cu o linie grațioasă simplificată, realizate din materiale moderne.

În ceea ce privește coloristica specifică, aceasta este in jurul nuanțelor naturale si a celor deschise, cele mai prezente fiind : alb, crem, gri, măsliniu, culoarea nisipului sau cea a smaraldului. Accentele de culoare sunt prezente moderat într-un decor neoclassic și au rolul de a aduce puțină viață interioarelor monocromatice.

Ca și materiale, pe lângă lemnul masiv întâlnim aici și gresia care imită textura acestuia sau a altor materiale naturale precum marmura sau piatra. Pentru un design interior în stil neoclassic, sunt tipice profilele și vopselele decorative, tapetul cu modele discrete sau ornamentele florale pentru pereți.

Piesele de mobilier neoclassice sunt în nuanțe deschise, având același aspect de lux ca și cele clasice, chiar dacă de această dată este unul mult mai simplist si mai puțin încărcat. Textilele sunt de calitate superioară, plăcute la atingere, redând un aer caracterisitic de eleganță și rafinament.

Regula generală privind decorațiunile este ca acestea să aibă dimensiuni ample, dar să fie prezente doar în număr mic. Tablourile mari cu motive moderne și abstracte, sculpturile din ceramică, suporturile din fier forjat, vazele mari și statuetele sunt cele mai prezente obiecte în cadrul unui interior neoclassic.

Stilul neoclassic în design interior poate fi tradus și ca întruchiparea actuală a trecutului, fiind un amestec de elemente vechi și noi. Eleganța clasică și designul prețios se îmbină astfel armonios la It’s Private Design cu dotările moderne și accesibile, devenind alegerea ideală pentru oamenii practici, dar cu gusturi rafinate.

Design interior cu accente estetice de art nouveau

Curentul art nouveau a luat naștere la sfârșitul secolului al XIX-lea, ca și reacție la aspectul simetric și în linii drepte. În consecință, elementele definitorii ale acestui stil în design interior sunt aspectul neted, formele rotunjite ale mobilierului și inovația dată de asimetrie.

Natura este prezentă prin alinierea cu formele curbate ale plantelor și florilor, prin nuanțele caracteristice și prin ideea în sine de eliminare a regulilor și oferirea senzației de libertate. Toate acestea oferă posibilitatea de a decide privind proiectarea, permit folosirea materialelor moderne si prezența unei varietăți de țesături în decorare.

Impresia lăsată de un spațiu al cărui design interior are la bază stilul art nouveau este una de aerisire, aspect natural într-un spațiu fabulos, unde arta și estetica frumosului sunt de asemenea prezente.


În concluzie, prin adaptarea caracteristicilor acestor trei stiluri la amenajări contemporane, reușim să mixăm mai multe stiluri și să conducem astfel liniile directoare ale designului interior spre o zonă mai actuală. A realiza un design interior de calitate înseamnă a adapta liniile estetice preferate la nevoile si îndeletnicirile noastre zilnice.

Astfel, It’s Private Design vă propune ca atunci când doriți să vă amenajați spațiul într-unul din stilurile de mai sus să păstram estetica acestora în liniile arhitecturale de interior și să utilizăm mobilier cât mai actual care să țină pasul cu taskurile întreprinse de noi zilnic.