Cum faci o renovare: casa în contextul pandemiei și amenajarea spațiului ideal

Anul acesta, an pandemic, majoritatea dintre noi a realizat cât de important este să te simți bine în propriul spațiu. Designul interior în contextul COVID-19 și-a demonstrat relevanța pentru că ”Acasă” a însemnat mai mult. Un spațiu bine împărțit funcțional, structurat și organizat corespunzător tuturor activităților pe care le desfășurăm aici ne poate salva mintea de la epuizare.

Prin renovare, casa devine oaza noastră, dar și spațiul funcțional în care continuăm să ne dezvoltăm. Lucrurile pe care le urmărim prin design interior la It’s Private Design.

Renovare sau amenajare casă pentru contextul pandemiei și un viitor optimist

Cum facem modificările care să ne sprijine tranziția, să ne îmbogățească stilul de viață și să ne susțină până călătoriile sau normalitatea redevin posibile, în siguranță? Să ne creeze refugiul și oaza care să ne mențină sănătoși fizic, mental și familial?

Pasul 1: Este foarte important să analizăm ce activități includem în rutina zilnică și să petrecem timpul în diferite camere în funcţie de aceste activităţi.

Pasul 2: Este la fel de important să separăm activitățile în spații diferite, deoarece suntem nevoiți  să includem într-un spațiu de câțiva metri pătrați un întreg univers, care momentan nu ne mai este accesibil.

Pasul 3: Este crucial să evităm aglomerarea spațiilor și sentimentul de închis, lucruri care ne-ar apăsa psihic și epuiza fizic.

Amenajarea interioară a locuinței în contextul lockdown-ului

Spații regândite pentru munca de acasă

Fie că este apartament, casă sau vila în care te refugiezi, recomandăm din experiența noastră în arhitectură aceste 3 zone definite concret și delimitate coerent:

Home office : zona de work from home

Poate fi o cameră în sine, sau o zonă delimitată dintr-o alta, și apelăm aici la spațialitate și la construcția pe verticală.

Sfaturi de amenajare interioară pentru home office

 • Recomandăm blaturi suprapuse peste mobilierul media din living room.

 • Alegem măsuțe de cafea cu sistem smart lift. Și zona de dining se poate folosi pe post de birou, și comoda de makeup în situații de urgență.

 • Amenajăm balconul într-o zona de home office pe timp de vară și poate și de relaxare dacă ne permite spațiul.

 • Utilizăm un sistem bun de depozitare al actelor / obiectelor de birou. Recomandăm întotdeauna să utilizați cutii în formate de mărimi și culori identice și cutii de depozitare multifuncționale pentru ca repetitivitatea să creeze ordine. ( a.i. Astfel încât să îți facă plăcere să lucrezi în acest spațiu ordonat și aerisit).

 • Poți fi inventiv și să îți transformi peretele într-o galerie de artă personală – pentru plăcerea ta și pentru colegii de birou care te vor vedea online.

 • Tot pentru colegi/colaboratori e bine să ai mereu fața îndreptată către o fereastră, pentru o bună iluminare naturală. Dar și pentru că e benefic stării tale de spirit.

Camera copilului: pentru școala de acasă și relaxare

Dacă pentru adulți este important să aibă un birou care să aducă focus în a rezolva taskurile de la birou, și pentru copii e foarte important să aibă un spațiu cât mai clar definit pentru activitatea de școală online, separată de zona de somn sau de joacă.

Sfaturi de amenajare interioară pentru camera copilului

 • Recomandăm mobilier deosebit și adecvat vârstei lor, cu înălțimea blatului biroului corespunzătoare.

 • Materialul din care e realizat blatul să fie unul călduros (nu rece și steril – sticlă, suprafețe lucioase).

 • Scaunul de birou să nu fie ergonomic pentru copii de vârste mici, ci recomandăm scaunele fixe.

 • Lumina naturală este la fel de importantă și aici, așadar alege orientarea corespunzătoare.

 • Alege decorațiuni discrete, care să nu le suprasolicite câmpul vizual și mintea.

Un must-have de amenajare interioară a oricărui spațiu: zona de relaxare

Este crucial pentru sănătatea noastră să avem un spaţiu de relaxare acasă. În living room / dining room – o zonă unde să petrecem timp cu familia, să avem momentul de fika, așa cum spun suedezii, sau tea o’clock-ul britanicilor.

Sfaturi de amenajare interioară pentru un spațiu de relaxare acasă

 • Dacă locuiești singur sau pur și simplu momentul tău de relaxare e doar pentru tine, atunci amenajează-ți un colț de cameră cât mai confortabil, pentru citit, meditat sau navigat pe internet.

 • Folosește piese definitorii pentru relaxare, ca hamace sau scaune cuib.

 • Orientează-te tot spre lumină, pentru că are efecte benefice asupra psihicului.

 • Și mai ales dacă ai panoramă, petrece timp privind-o.

 • Textilele adaugă mereu un plus de confort și le percepi ca siguranță .

Renovare casă sau amenajare în contextul optimismului de care avem nevoie

Nu doar jobul și restricțiile ne obligă să lucrăm și să petrecem tot mai mult timp acasă.

Locurile de socializare, de la săli de cinema, teatre, restaurante, concerte, săli de fitness și uneori granițe, sunt închise.

Putem recrea acasă aceste zone de evadare.

SPA acasă: transformă-ți baia din spațiul de rutină zilnică, într-unul de relaxare / de tratamente cosmetice, răsfăț, pauză

Sfaturi de amenajare interioară pentru un spa acasă

 • Inserțiile de lemn și elemente naturale ajută spiritul să se reconecteze cu zona aceea atât de necesară.

 • Iluminarea poate schimba întregul mood al camerei.

 • Lumina naturală în jurul căreia se concepe arhitectural designul este un factor critic uneori.

Sală de fitness proprie: pentru ca obiceiurile sănătoase să nu fie uitate, ai nevoie de această zonă unde antrenezi corp și minte.

Sfaturi de amenajare interioară pentru sport acasă

 • Delimitează zona cu panouri sau elemente de decor simple.

 • Lasă la vedere spațiul sau aparatele, ca să nu uiți să păstrezi zilnic determinarea.

 • Gândește pe verticală.

 • Un obicei se formează în 21 de zile, așadar rezistă atât în noua ta fitness area și deja ai câștigat mai mult decât sănătate fizică.

Amenajare cinema acasă: poți să transformi livingul într-o sală de cinematograf prin reorganizarea temporară a mobilierului.

Sfaturi de amenajare interioară pentru un cinema acasă

 • Adaugă piese de șezut moi și confortabile, care se pot muta ușor prin casă.

 • Te poți folosi de ecranul TV-ului, sau de un perete de proiecție, sau chiar ecran special pentru proiecții.

 • În situații excepționale, chiar și dormitorul poate fi sală de cinematograf.

Design interior ce face din bucătărie restaurant

Bucătăria este importantă pentru hrana fizică și spirituală, și pentru că aici va trebui să petreci mai mult timp decât de obicei. Pentru multe persoane gătitul este și o plăcere, nu doar o necesitate, iar pentru ca asta să nu se schimbe, utilează bucătăria cât mai bine, și organizează mobilierul cât mai ergonomic pentru ușurința în folosire.

Sfaturi de design pentru o bucătărie ca o experiență de restaurant

 • Folosește-te de iluminat pentru crearea de atmosferă, nu te rezuma la o singură sursă puternică de lumina, ci alternează sursele: tavan, integrate în mobilă, cu cele de pe pereți – aplice, lămpi etc.

 • Experiența din restaurant nu înseamnă doar mâncare bună, ci și un decor frumos al mesei, o amenajare plăcută și relaxare.

 • Nu uita de muzica ambientală.

BONUS: Renovare casă sau vilă, cabană sau cuib la țară, la munte sau la mare

Un fenomen tot mai întâlnit, care a generat și un grup cu peste 100.000 de membri pe rețele sociale este: ”Mutat la țară”. Căutările pentru idei de renovare casă veche sunt în continuă creștere ca urmare a trendului generat de pandemie și înainte de aceasta, de stres și presiunea orașelor.

Din 1997 în prezent, fluxul migraţiei şi-a schimbat radical direcţia în România și peste 100.000 de români trec de la un lifestyle în oraş la liniștea de la ţară, și construim case contemporane, neoclasice sau industrial rustice.

Și aici designul interior poate face diferența și completează lista necesităților pentru o schimbare completă de lifestyle.

PS It’s Private: Designul interior este atât o artă cât și o știință, deoarece rolul unui designer / arhitect de interior este acela de a realiza prin proiectul de amenajare interioară un mediu cât mai bine organizat funcțional, cât mai sănătos – fizic și psihic – pentru utilizator, și cât mai plăcut estetic. Un tot pentru simțuri și viața de zi cu zi.

Ne inspiră, la It’s Private Design, cuvintele care definesc stări sau se pot traduce în filosofii întregi, cele care pot schimba stări și cele care nu se pot traduce nicicum, dar se simt. Am vorbit despre câteva astfel de concepte în blogul ”Cuvintele care spun acasă, nu în traducere, ci în design interior: fika, wabi-sabi, hygge” – accesează link-ul pentru idei și inspirație în design interior.