Stiluri in Design interior – influențe art deco, orientale si maximalism

Într-o lume în care este esențial ca fiecare dintre noi să-și descopere o expresivitate aparte, unică, încercăm să îndrăznim să scoatem la suprafață trăsături deosebite de caracter, trăiri și emoții. Toată această bogăție sădită de generațiile trecute, se manifestă astăzi și în ceea ce privește designul interior bazat pe influențe art deco, orientale și maximaliste.

Preferința pentru spații luminoase și energizante, pline de strălucire, culoare și obiecte valoroase este una firească și își pune și astăzi amprenta asupra amenajării interioare a interioarelor. Nimic nu este prea mult, atâta timp cât este creat sub aripa expertizei si profesionalismului, atribute regăsite la It’s Private Design.

Design interior șarmant cu influențe art deco și orientale

Stilul art deco a fost unul care a și-a pus amprenta timp de 20 de ani pe multe dintre formele de artă, începând cu anul 1925 când la Paris a avut loc Expoziția Internațională de Arte Decorative și Industriale, de unde provine și denumirea acestuia.

Definitorie pentru acest curent este combinația de influențe artistice, contrastante de multe ori, de la formele geometrice îndrăznețe ale cubismului la culorile intense ale fovismului si de la măiestria execuției pieselor de mobilier specifică stilului Ludovic al XVI-lea la elementele de artă orientală. Caracteristica cea mai proeminentă a stilului art deco în ceea ce privește designul interior este reprezentată de prezența ornamentele geometrice, dispuse liniar. Se folosesc astfel imprimeurile chevron adică modelul in zigzag, cele herringbone precum modelul os de peste sau de spic de grâu și cele de tip lattice care este format din pătrate sau romburi aranjate de asemenea în zigzag. În plus, binecunoscuta influență exotică, animal print, se regăsește în interioarele art deco, oferind senzația de opulență.

Culorile prezente sunt cele tari, iar plasarea lor se face astfel încât să iasă în evidență nuanțe contradictorii alăturate. Ca și bază sunt folosite roșu, galben, roz, albastru si verde, iar pentru a fi scoase în relief sunt combinate cu nuanțe metalice sau simplu cu negru.

Dacă ne referim la mobilă, aceasta are întotdeauna suprafața lăcuită și strălucitoare, fiind realizată fie din lemn exotic de abanos sau palmier, fie din sticlă și materiale sintetice. Imaginea de ansamblu este una simplă dar inovatoare, surprinzând prin detaliile aurii sau argintii de tip metalic, glam. Canapelele și fotoliile au picioare subțiri si drepte, iar tapițeria monocromă, iar măsuța de cafea din living ar trebui sa fie una care reflect plăcut lumina, oferind încăperii un caracter îndrăzneț.

Pentru a crea o estetică deosebita in stilul art deco de design interior, este important să fie alese corpuri de iluminat cu aspect dramatic și elegant și este esențial să fie integrat și soarele în decor, sub forma unei oglinzi sau ca model de tapet sau țesătură, acesta fiind unul dintre cele mai populare motive ale acestui stil. Alte elemente care pot îmbogăți o încăpere amenajată în stilul art deco sunt perdelele din materiale somptuoase, obiectele de arta si antichitățile sau decorațiunile de inspirație orientală.

Bogăție de texturi și culori într-un design interior maximalist

Maximalismul este stilul de design interior care transmite libertate, creativitate și îndrăzneală, apărut din dorința oamenilor de a se bucura de confort și de o atmosferă familiară. Este acel curent eclectic și neconvențional, care iese din tipare și care permite exprimarea emoțiilor printr-o suprapunere perfectă a mai multor elemente ce aparent sunt total contradictorii. O amenajare interioară în stil maximalist se caracterizează prin elemente decorative opulente, patternuri contrastante, obiecte personale, culori sau accente vibrante introduse în decor într-o manieră personală.

Stilul maximalist oferă ocazia de a realiza nenumărate combinații între accesoriile industriale și piesele de mobilier cu tapițerii bogate în imprimeuri și un tapet clasic cu elemente de decor modern. De asemenea, țesăturile moi și luxoase cu finisaje metalice, glam, pot sta alături de un mobilier gen vintage și obiecte de artă expresivă sau picturile personale. Culorile puternice precum violet, verde smarald și asocierea acestora cu nuanțe moi precum rozul cald și albastru intens sunt cele care caracterizează cel mai bine cromatica maximalistă.

Maximalismul e sinonim cu măreţia, astfel, folosind câteva elemente baroce și cu puțină inspirație din stilul biofilm, un spaţiu amenajat în acest fel reuşeşte să arate armonios, mai ales datorită paletei cromatice, care îmbină totul echilibrat.

Fiind permisă îmbinarea unor piese cuminţi cu unele surprinzătoare, colorate și contrastante, prin culoare, formă sau proporţii, se poate ajunge și la combinarea de elemente noi cu unele vechi, care au valoare sentimentală. Alte elemente ce sunt cu succes puse împreuna într-o amenajare interioară de tip maximalist ar putea fi mesaje luminoase, covoare rustice, pat de inspiraţie gotică, fotolii socialiste, perdele brodate, pernuțe cu ciucuri, corpuri de iluminat cu aspect antic sau chiar și obiecte cu motive asiatice.

Cu toate acestea, chiar dacă este premisă combinația și colectarea de cât mai multe obiecte, chiar și unele reciclate și pare relative simplu de realizat o astfel de amenajare interioară, este recomandat să existe o strategie clară și o poveste în jurul căreia să fie construit designul interior în stil maximalist. În acest mod, se va asigura existența unei anumite simetrii între piesele utilizate, iar imaginea de ansamblu a interiorului va reuși să reflecte o atmosferă caldă și primitoare. Pentru ca totul să arate perfect echilibrat, It’s Private Design vă stă la dispoziție.

În concluzie, chiar dacă aceste trei tipuri de stiluri sunt permisive și este posibilă realizarea de combinații și alăturări spectaculoase de culori, texturi și curente de design interior, fiind posibilă adăugarea unei note personale, de multe ori sunt greu de realizat fără un specialist în domeniu.

Astfel, nu ezitați să apelați la It’s Private Design pentru a avea parte de o experiență cu adevărat unică atunci când vă doriți influențe art deco sau maximaliste în amenajarea spațiului dumneavoastră și cu siguranță încăperile vor arăta impecabil, având parte si acea personalizare mult dorită.