Evenimentul CASA DÉCOR 2023 – Madrid

În lumea designului interior, Casa Decor este un eveniment de referință care atrage atenția pasionaților și profesioniștilor din domeniu din întreaga lume. Ediția din 2023, desfășurată în Madrid, a fost un adevărat spectacol al inovației și creativității în designul interior. Astfel, în acest articol, vom explora cine stabilește tendințele în design interior, importanța evenimentului Casa Decor și vom aduce în prim-plan două dintre pavilioanele remarcabile de la această ediție, totul cu ajutorul Iolandei David, lead arhitect It’s Private Design.

Cine stabilește tendințele în design interior?

Este foarte important să știm cine stabilește aceste trenduri privind designul interior și cum anume sunt ele stabilite.

Deciziile privind tendințele anuale în care se îndreaptă moda în amenajările interioare sunt luate în funcție de anumiți factori. Mai exact, stabilirea lor depinde de modul în care se reacționează la ceea ce se întâmplă la nivel global din punct de vedere economic, politic, ecologic, etc. În ultimii ani se iau în considerare tot mai mult impactul tehnologiei și a mediului digital, acestea fiind domeniile ce influențează destul de mult evoluția trendurilor. 

Acum, referitor la cine le stabilește, vorbim bineînțeles despre brandurile internaționale cu greutate mare din domeniul mobilierului, creativi din marketing, case de moda și evenimentele sociale / de expoziție cum ar fi Salone del Mobile din Milano, Maison et Object din Paris, sau Casa Décor – Madrid – locul la care facem și noi referire în cele ce urmează. 

Casa Décor 

Casa Décor este cel mai mare, dar și cel mai important eveniment de expoziție din sectorul designului interior în Spania, și chiar în Europa de altfel.

Este un eveniment de tip concurs / expoziție unde participă zeci de designeri si arhitecti cu concepte cât mai inovatoare, iar cei mai buni dintre ei câștigă construirea spațiului designat de ei în cadrul expoziției Casa Décor, deci o mare onoare și o promovare pe măsură. 

Putem spune astfel, fără nicio exagerare, că acest eveniment are un rol crucial în promovarea noilor talente și în creșterea vizibilității profesioniștilor din domeniu

Tematica aleasă de organizatori în 2023 a fost Sustenabilitatea   –  acesta fiind chiar unul dintre trendurile foarte importante în design din ultimii 2 ani, la nivel mondial.

Am ales sa vorbim în continuare despre două spații / pavilioane,  pentru a vedea modul în care designerii au ales sa răspundă la tematica din 2023.  

Pavilionul 1 – REFLECTION

Primul este spațiul conceptual al companiei SVEA SOLAR, ai cărui designeri sunt Marta Sanchez Zornoza și Pablo Dacal de la MSZ Studio. Spațiul poartă numele inspirat de “REFLECTION”.

Printr-o abordare atipică, dar în același timp foarte actuală – prin utilizarea imprimării 3D, ei ne atrag atenția asupra câtorva lucruri foarte importante:

  • Importanța valorificării resurselor naturale;
  • Modul în care reușesc să comunice armonios arhitectura veche și cea nouă parametrică;
  • Cum putem reînnoi un spațiu prin reflexia luminii – cât și importanța reflexiei luminii în panourile solare pentru generarea de energie;

Este un spatiu conceptual, sculptural, care ne invită, după cum indică și numele, să reflectăm la sustenabilitate, dar în același timp este constituit sub forma unui dans foarte frumos între volumetrie, lumină și culoare. Acest pavilion a fost favoritul Iolandei David din cadrul expoziției Casa Décor 2023.

Pavilionul 2 – Human & pets. Positive house

Cel de-al doilea spațiu ales este cel ce aparține companiei ECOPLEN. Acesta este un apartament, reinterpretat și designat de către Hector Ruiz-Velazquez, care a denumit spațiul “Human & pets. Positive house”.

Este o recreere a unui habitat într-o maniera foarte organică, în legătură strânsă cu natura. Inspirația supremă în cazul acestui spațiu a fost chiar natura; Astfel, mișcarea, fluiditatea și echilibrul naturii au fost principalele elemente care au inspirat arhitectul să creeze un spațiu pe mai multe niveluri, fără bariere și separări arhitecturale.

Acest pavilion ne prezintă un mod foarte natural și sustenabil, pe care sa îl putem lua în calcul atunci când vrem să îmbunătățim calitatea locuirii dintr-un spațiu de mici dimensiuni. Dacă ne gândim la o zonă urbană agitată, atunci e chiar și mai potrivită această propunere. Un alt aspect ce merită remarcat aici și care este extrem de actual este reprezentat de utilizarea materialelor textile inteligente, reciclabile, funcționale.

Ediția Casa Decor 2023 din Madrid a reprezentat o oază de inspirație și inovație în lumea designului interior. De la pavilioanele spectaculoase la trendurile definitorii, acest eveniment a demonstrat încă o dată rolul crucial pe care îl joacă în evoluția și promovarea designului de interior. Pentru cei pasionați de frumos și căutători de noi idei, Casa Decor rămâne un punct de referință esențial. Ca o concluzie, ceea ce este important să reținem din evenimentul Casa Décor 2023 și în general despre trenduri ar fi următorul aspect major – să alegeți să amenajați interiorul vostru într-un design în trend, dar atemporal și, pe cât posibil, cât mai sustenabil.

Vă invit să urmăriți paginile noastre de social media pentru a vedea mai multe imagini și informații despre trendurile actuale, despre ce ne prezintă designerii din alte țări, ce se întâmplă la evenimentele dedicate designului interior din Europa. Dacă aveți întrebări, vă așteptăm să ne contactați, să discutăm despre proiectul vostru și bineînțeles, așteptăm să lucrăm împreună și la viitoarele voastre proiecte.