Design interior in stil contemporan

Datorită contextului actual și pandemiei care a făcut înconjurul lumii, oamenii au parte de mai mult timp pentru redescoperirea sinelui și întoarcerea către esența ființei lor. Aceste conștientizări au dus la o evoluție în masă a modului în care ne raportăm la evenimentele exterioare, determinând tot mai multe persoane sa-și scoată la suprafață latura artistică și frumosul din ei.

Bineînțeles că și preferințele pentru design interior reflectă schimbarea mentalității, fiind definită o nouă evoluție a stilului contemporan. Timpul petrecut în spațiile interioare fiind mai mare, se pune mai mult accentul pe o amenajare interioară expresivă, care să scoată în relief trăsături deosebite de personalitate.

Cum definim stilul contemporan în design interior?

Stilul contemporan este unul caracterizat de eclectism, fiind in fapt un amestec bine gândit al mai multor stiluri globale de fond, cum sunt cel modern, scandinav, art deco, natural sau industrial. Deși este un stil ușor ambiguu prin natura sa, fiind în continuă reinterpretare, are câteva caracteristici proeminente prin care poate fi recunoscut. Interioarele contemporane sunt confortabile și primitoare, emanând un aer de eleganță și prospețime. În mod fundamental, un stil contemporan de amenajare este definit de simplitate, rafinament subtil, utilizarea deliberată a texturii și linii curate, interioarele intenționând să prezinte spațiu, mai degrabă decât lucruri. Ca și materiale, se folosesc inclusiv nichel, oțel și crom, combinate cu texturi naturale, ar fi cânepa sau iuta.

Chiar dacă de multe ori stilul contemporan de design interior este confundat cu cel modern, spre deosebire de acesta, cel contemporan nu se referă la o anumită perioadă, aflându-se în continuă evoluție. Diferența principală este dată de faptul că prin contemporan se înțelege un caracter fluid și greu de fixat, în timp ce designul modern, are o estetică distinctivă care pune accentul pe linii clare, neutre calde și echilibru.

Design interior contemporan în prezent

It’s Private Design reușește să păstreze caracteristicile de bază ale stilului contemporan, adaptându-le la particularitățile în amenajare interioară existente în perioada actuală, precum și la fiecare personalitate în parte.

Culorile care îmbracă armonios un decor contemporan sunt: alb, negru, gri închis sau bej. Fiind nuanțe clasice, de bază, acestea constituie un fundal potrivit pentru accente de culori saturate, cum sunt roșu, portocaliu sau indigo. Cea mai sigură este opțiunea pentru culorile complementare, astfel reușindu-se o mai buna definire a spațiului prin intermediul contrastelor.

În ceea ce privește mobilierul, acesta este caracterizat de o simplitate atractivă. Liniile generale sunt unele plăcute, fără curbe sau alte elemente decorative. Tapițeria este din fibre naturale și în culori neutre. Prezența formelor geometrice stilizate, picioarele canapelelor și fotoliilor care sunt întotdeauna expuse și lipsa unor ornamente excesive reprezintă mici detalii semnificative care conferă per total un caracter deosebit mobilierului contemporan.

Pentru ca spațiul deschis este extrem de important în cazul unui design interior în stil contemporan, luminozitatea încăperii este unul dintre elementele pe care se bazează acest tip de amenajare interioară. Astfel, pe lângă faptul că este nevoie de lumină naturală din abundență și utilizată în mod eficient, lumina artificială are menirea de a completa cu succes funcționalitatea spațiului. Fiind absolut necesar ca razele soarelui să poată pătrunde în încăpere, se recomandă evitarea draperiilor opace. În plus, cele mai potrivite sunt spoturile, luminile arhitecturale, ghirlandele luminoase, toate acestea având scopul de a accentua mobilierul și de a oferi căldură încăperii. Pe lângă modelele geometrice obișnuite, se poate opta și pentru corpuri de iluminat voluminoase precum sunt lampadarele minimaliste sau candelabrele.

Dacă ne referim la decorațiuni specifice stilului contemporan, atunci este de dorit ca acestea să exprime relaxare. Cele mai potrivite variante sunt pernele decorative, obiectele de artă sau perdelele din țesături ușoare. Obiectele alese pentru a îmbogății spațiul interior impresionează în acest caz prin dimensiuni și originalitate. Plantele naturale, mari și verzi, sunt cele mai potrivite pentru a completa perfect o încăpere cu un design interior contemporan, creând o atmosferă primitoare și împrospătând aerul.

Stilul contemporan în design interior are ca și sursă principală dorința de exprimare a unicității. Această exclusivitate este obținută prin forme cât mai simple ingenios accesorizate cu elemente ce atrag atenția prin intermediul texturii, al culorilor și dimensiunilor. Pentru că regăsim în acest stil cele mai semnificative aspecte ale stilurilor de amenajări interioare populare in secolul XX, adăugând amprenta personală de efect se va obține cu siguranță un spațiu interior elegant și cu un aer aparte.

Dacă vă doriți să amenajați un spațiu interior într-un mod care sa reflecte o personalitate aparte, noi, cei de la It’s Private Design suntem aici pentru a vă susține cu idei și soluții pentru un design interior în stil contemporan. Scopul nostru este ca la final să obținem împreună un rezultat care să emane o stare de bine și individualitate, în totală conformitate cu cerințele voastre.