Design interior in stil wabi-sabi

Wabi-sabi este cunoscut ca o filozofie japoneză ce a luat naștere în secolul al 15-lea, conturându-se ca o nouă modalitate de a percepe lumea prin integrarea acceptării tranziției și a imperfecțiunii. Principiile de bază ale acestui concept derivat din învățătura budistă sunt cuprinse în cei doi termeni din denumirea sa. Astfel, “wabi” se referă la simplitate și alegerea trăirii vieții în armonie cu natura, iar “sabi” reprezintă importanța autenticității în toate aspectele vieții.

Stilul de design interior wabi-sabi a apărut ca o reacție la tendințele bazate pe decorarea excesivă, bogăția și utilizarea materialelor scumpe. Această estetică este caracterizată de modestie, asimetrie, rigurozitate, și un grad ridicat de apreciere pentru integritatea naturală a obiectelor.

 

Stilul wabi-sabi – design interior de tip “zen”

Reprezentând un principiu după care te poți ghida în întreaga existență, wabi-sabi este asemuit de multe ori cu filozofia “zen”, având ca și puncte comune acceptarea lucrurilor așa cum sunt, capacitatea de a capta aspectele pozitive în situații imperfecte și pacea interioară datorată ce derivă din toată această stare de conștiență și prezență totală.

Înțelegerea faptului că lucrurile din jur de care alegem să ne înconjurăm sunt în esență doar simple obiecte menite să ne facă viața mai ușoară și mai plăcută a condus la manifestarea curentului wabi-sabi în domeniul de design interior. O amenajarea interioară de tip wabi-sabi pornește de la aprecierea lucrurilor simple, opțiunea pentru naturalețe si confort și dorința de a crea astfel o ambianță imperfectă, dar plină de vitalitate.

Se poate remarca existența unor puncte tangențiale între wabi-sabi si stilul minimalist, cu mențiunea însă că designul interior wabi-sabi nu împărtășește austeritatea minimalismului, care îndeamnă la utilizarea în cel mai eficient mod a lucrurilor esențiale. Având în vedere original sale, este realizată asocierea cu ceremonia ceaiului, un ritual japonez care are drept scop exact încetinirea ritmului și acceptarea caracterului schimbător al lucrurilor, trăsături de bază ale stilului wabi-sabi.

Într-un spațiu amenajat în stil japonez farmecul aparte este dat de mobilierul realizat din material naturale care este păstrat intact, fără a se încerca ascunderea urmelor cauzate de trecerea timpului. În acest mod, wabi-sabi se deosebește clar de stilul de design interior shabby chic, unde obiectele sunt antichizate în mod intenționat.

Pentru o amenajare interioară conform principiilor wabi-sabi, este necesară o îmbinare perfectă între întoarcerea la origini, crearea frumuseții în cele mai neașteptate locuri si păstrarea doar a obiectelor importante, de aceea este necesară expertiza în design interior de la It’s Private Design, locul unde experiența în domeniu și profesionalismul își spun cuvântul.

Caracteristicile unui design interior in stil wabi-sabi

Materialele utilizate trebuie să fie pe cât este posibil organice, fiind folosit cu precădere lemnul și fiind eliminat plasticul. Alte materiale naturale care se regăsesc într-o amenajare interioară de tip wabi-sabi sunt sticla, marmura, ceramica, betonul, piatra sau metalul.

Cromatica de bază este cea care provine din natură, precum tonurile de gri ale munților sau cele neutre ale deșertului. Astfel, toate culorile dintr-un interior wabi-sabi trimit către elemente din mediul exterior, exact așa cum au fost create, fără accente deosebite. Pardoseala acoperită cu parchet și pereții albi reprezintă cadrul ideal pentru maroul care este tot timpul cel al lemnului sau verdele cer simplu al plantelor. Culorile puternice sau fluorescente și ledurile multicolore este recomandat sa fie evitate într-un design interior in stil wabi-sabi.

Pentru ca cele mai importante aspecte în interiorul wabi-sabi sunt simplitatea și funcționalitatea, decorațiunile pot fi reprezentate de plante de interior, bolurile și tăvi decorative, o crenguță într-o vază de sticlă sau chiar de ghinde într-un vas de ceramic. Esențial aici este permiterea tuturor lucrurilor să fie în mod liber la locul lor, fără a se exagera.

Nu este nevoie de nicio urmă de vanitate într-o încăpere amenajată în stilul wabi-sabi, atata timp cât totul este proaspăt și curat, se acceptă mici zgârieturi pe podea sau o ușoară uzură a canapelei. În același timp, se optează pentru obiecte durabile și rezistente în timp, cărora li se permite să îmbătrânească în mod elegant, acceptându-se imperfecțiunile ce apar odată cu trecerea vremii. Alegerea recondiționării sau reutilizării într-un mod nou și inedit a anumitor lucruri în detrimentul înlocuirii acestora cu altele noi este de asemenea o trăsătură a stilului wabi-sabi.

Caracteristica principală a mobilierului dintr-un spațiu wabi-sabi este confortul. În acest sens se poate alege o canapea cu umplutură ferma, dar moale alături de câteva pernuțe pufoase si un pled călduros și fotolii  cu spătar înalt sau chiar tip balansoar, pentru o relaxare completă.

Ideală este suprapunerea frumuseții cu utilitatea, adică să fie selectate doar acele elemente care conduc către starea de bucurie, cu un aspect vizual plăcut și o anumită funcționalitate. Este abordată în acest mod complex investiția în obiecte utile și frumoase destinate să ne simplifice spațiile și să ne îmbogățească totodată nivelul energetic.

Designul interior în stil wabi-sabi este potrivit dacă se dorește un spațiu interior caracterizat de pasiunea pentru frumos, libertatea de a păstra obiecte dragi și atmosferă confortabilă. Pentru a avea parte de spații amenajate în această estetică japoneză, apelează la noi cei de la It’s Private Design, unde vei avea ocazia să întâlnești cu siguranță un simț estetic profesionist și cunoștințe de specialitate.