Design interior în stil nordic și japandi

Designul interior nordic este reprezentat de mișcarea apărută în anul 1950 în țările din nordul Europei. Pentru că acesta este cunoscut și sub denumirea de “scandinav”, se referă în primul rând la cele trei regate din Danemarca, Suedia și Norvegia.

Stilul japandi de design interior a fost format prin fuziunea dintre două direcții, și anume cel scandinav, nordic și cel japonez, lucru sugerat chiar de denumirea acestuia, alcătuită prin intersecția celor două stiluri de origine. Acesta este reprezentat de o combinație de succes a unor stiluri care aparent nu au nimic în comun, mai ales datorită diferențelor totale dintre influențele create sub climatul rece din Europa de Nord și atmosfera plină de tradiții din Țara Soarelui Răsare. Având în vedere influențele diverse în crearea acestui stil distinct, este esențial ca pentru o amenajare interioară care să reflecte stilul japandi, să apelezi la profesioniști în domeniu, așa cum suntem noi, cei de la It’s Private Design.

Definirea și trăsăturile unui design interior nordic

Cuvântul care definește și totodată deosebește stilul scandinav de altele este Hygge care în daneza exprimă un sentiment plăcut de confort. Așadar, este esențială crearea unui mediu care emană o esență reconfortantă și încurajează sentimente de căldură și mulțumire.

Caracterizat de atemporalitate, designul nordic se remarcă de alte stiluri prin îmbinarea armonioasă dintre eleganță și funcționalitate. Fiind unul dintre cele mai degajate stiluri de amenajare interioară, designul scandinav reușește prin prezența pieselor de mobilier nefinisate, utilizarea materialelor naturale și a unor nuanțe pastelate, plăcute vizual, să creeze interioare luminoase, primitoare și confortabile.

Albul este omniprezent, putând fi utilizat atât în ceea ce privește pereţii și podelele, dar și atunci când ne referim la tâmplărie, sau piese de mobilier, conferind astfel încăperilor un caracter proaspăt și aerisit. Modelele simple, geometrice de pe materialele naturale sunt recomandate mai ales dacă în încăpere predomină albul. Accente cromatice colorate pot exista pentru a oferi dinamism spațiului, iar după nuanţele pastel, o culoare perfectă pentru a colora o încăpere este roşul. Accentele glamour, metalice, se regăsesc de asemenea în amenajarea nordică.

Mobilierul în stil nordic combină confortul, ergonomia și estetica, fiind elegant și sobru. Interioarele scandinave încorporează exact cantitatea potrivită de mobilier, iar acesta nu trebuie să fie prea masiv și nici să aibă prea multe ornamente. Însă este extrem de importantă funcționalitatea pieselor de mobilier, dar și respectarea sustenabilității, în combinaţiile nordice fiind prezente mese de lemn, corpuri cu sertare din metal şi multe rafturi, pentru o organizare cât mai bună. Liniile şi formele organice ale pieselor sunt minime şi simple, contribuind la o atmosferă calmă și la senzația de spațialitate.

Stilul scandinav, la o primă impresie, poate părea poate rece şi impersonal, dar aspectul rigid este însuflețit prin folosirea texturilor naturale, precum lemnul de nuc sau blănurile, și a materialelor rafinate, precum catifeaua, pielea roşie imprimată sau porţelanul de înaltă calitate. În acest mod, este pusă în evidenţă abordarea sofisticată a acestui stil. Mai mult decât atât, locuințele amenajate în stil nordic au din abundență textile din in, bumbac, lână și alte fibre natural, precum sunt husele pentru canapele, cuverturile, fețele de pernă, covorașele, perdelele sau draperiile.

Unul din principiile care guvernează acest stil fiind totuși ca elementele de decor să fie limitate la câteva obiecte, astfel interioarele scandinave putând fi încadrate fără nicio reținere în mai amplul stil contemporan. Când vine vorba de accesorii, se poate opta pentru cărţi colorate în bibliotecă, tablouri, perne, veioze albe şi supradimensionate, lumânări aurii sau argintii şi oglinzi. Un alt ingredient obligatoriu într-o locuință de inspirație scandinavă, sunt plantele de apartament amplasate peste tot: pe podea, pe pervazurile ferestrelor, în suporturi de perete, pe măsuțe sau pe comode.

Caracteristicile stilului japandi de design interior

 

Nașterea designului interior în stil japandi a fost posibilă datorită realizării mixului dintre stilul nordic și cel japonez, mix realizat prin identificarea unor caracteristici conexe și prin accentuarea pe de o parte a caracterului funcțional scandinav și pe de alta a minimalismului rustic japonez.

Asemănarea cheie dintre cele două stiluri de bază este că ambele pornesc teoretic de la minimalism, ceea ce înseamnă că ambele direcții tind să fie laconice, restrânse și practice. Similitudini importante sunt reliefate în selectarea paletei cromatice, a materialelor pentru decor și mobilier și a accesoriilor. Astfel, chiar dacă ambele stiluri au nuanțele lor definitorii, japandi permite identificarea echilibrului perfect între ele și crearea un interior complet nou.

Definitorii pentru stilul japandi sunt armonia, simplitatea și aspectul natural. Toate elemente componente sunt unele de calitate și, dacă este posibil, realizate manual. Obiectele din plastic, ieftine sau extravagante nu își au locul într-o astfel de amenajare. În plus, acest stil este considerat unul sustenabil, cu impact negativ minim asupra mediului înconjurător. Prin numărul restrâns de obiecte și orientarea către materiale naturale, japandi descurajează consumerismul și risipa în design interior. 

De la funcționalitatea pieselor de mobilier din lemn masiv si simplitatea decorului realizat manual din argilă, designul interior in stilul japanadi îndeamnă spre o stare de relaxare, de respirare profundă, departe de aglomerare si agitație. Pentru o astfel de amenajare, sunt potrivite culori naturale și neutre, singura culoare puternică ce face excepție de la această regulă fiind verdele plantelor.

Lumina naturala este o necesitate in stilul japandi, într-o încăpere mare, deschisă, aceasta putând putea pătrunde mult mai bine, piesele de mobilier fiind astfel evidențiate mult mai bine. În cazul in care spațiul este unul mai mic, se poate opta pentru fotolii și măsuțe de cafea mai joase, pentru a fi mai aproape de designul japonez.

Mobilierul trebuie sa fie cât mai calitativ, din materiale naturale, cu texturi cat mai simple. Combinația de stiluri permite mai multa libertate cu privire la elementele decorative, unde cu ajutorul creativității se pot integra cât mai bine si piesele tradiționale japoneze.  Pentru a ieși din monotonie, încăperea poate fi accesorizată cu un tapet făcut manual, ceramică lucrată manual, lămpi din hârtie texturată, scaun din rattan sau textile shibori.

Un alt avantaj indiscutabil al japandi este absența completă a tulburărilor vizuale. Rafturile deschise și rafturile aglomerate sunt complet neobișnuite pentru acest stil, iar lucrurile nu ar trebui să fie expuse, deci este necesar să se asigure depozitarea estetică a acestora. Soluția optimă pentru dulapuri modulare cu uși glisante ușoare, decorate după soluțiile de culoare și textură ale spațiului, cufere mici lungi de sertare și console laconice joase, de preferat suspendate. Ordinea fiind o caracteristică stilului japonez, este accentuată favorabil de containerele și cutiile din țesături închise și lemn și de organizatorii stilizați pentru obiecte mici precum sunt coșurile de răchită.

În concluzie, atât stilul nordic, cât și cel japandi, se bazează pe echilibrul dintre confort și un caracter minimalist și pe crearea unei atmosfere pline de armonie, relaxare și ordine, realizată prin integrarea în mod corespunzător a elementelor. Astfel, pentru ca încăperile tale să exprime originalitate și căldură, fiind amenajate în unul dintre cele două stiluri, apelează la noi, cei de la It’s Private Design și vei avea parte în plus de expertiză și profesionalism în crearea designului interior dorit.