Design interior în stil modern

Cuvântul “modern” este folosit pentru a defini ceva ce este de actualitate, care este în pas cu progresul de acum, ce aparține epocii prezente și total diferit de tradiție. Atunci când facem referire la stilul modern de design interior, ne referim la un curent ce caracterizează o modalitate aparte de amenajare a spațiilor interioare.

Având la bază influențe din arhitectura și designul german și scandinav, stilul modern este caracterizat în primul rând de simplitate și lipsa elementelor decorative. Această mișcare modernă a luat naștere undeva între anii 1920-1950, perioadă cunoscută și sub denumirea de Epoca Mașinilor, continuând să crească în popularitate în prima jumătate a secolului XX.

Stilul modern în design interior – definire și diferențiere

Înainte de a decide care este stilul de design interior potrivit pentru spațiul tău, este esențial să înțelegi diferențierea dintre diversele stiluri de amenajare interioară existente. Există astfel posibilitatea ca preferințele personale să nu fie în acord cu arhitectura clădirii sau ca stilul preferat, să fie diferit de funcțiunea programului de arhitectură existent în interiorul respectiv. Având în vedere aceste aspecte, cel mai bine este să apelezi la profesioniști pentru amenajarea interioară a spațiului tău, cum suntem noi, cei de la It’s Private Design.

Se întâmplă ca destul de des să se creeze confuzie între stilul modern cu cel contemporan, deși în realitate, aceste două stiluri sunt complet diferite. De asemenea, nu trebuie sa facem greșeala de a înțelege ca o amenajare nouă este automat o amenajare realizată într-un stil modern de design interior. Fiind în prim plan caracteristica funcțională a obiectelor, sunt prezente liniile drepte și formele clare. Stilul este reprezentat de forme plane, țesături cu o geometrie neutră și cât mai puține accesorii și decorațiuni. Astfel, la trăsătura care evidențiază cel mai bine acest stil este caracterul practic al elementelor componente, ornamentele de efect fiind absente.

În amenajări interioare moderne este vizibilă fascinația modernistă pentru tehnică, stilul modern fiind considerat exact opusul stilului clasic. Mobilierul și decorul în stil modern celebrează materialele naturale, culorile neutre sau pământii și eliminarea detaliilor inutile. În ciuda faptului că acest stil poate părea inițial mai puțin confortabil comparativ cu stilul rustic, senzația de încăpere primitoare poate fi creată prin echilibrarea obiectele de mobilier cu gama cromatică și cu finisajele.

 

Trăsături esențiale ale unui design interior modern

Cromatica specifică stilului modern este una neutră, fiind dominată de alb și negru. În plus, din paleta favorită fac parte și alte nuanțe simple precum gri, bej și maro. Accentele puternice sunt permise pentru decorațiuni, însă condiția ce trebuie îndeplinită este să se urmărească și aici direcția uneia dintre culorile de bază din încăperea respectivă.

Monocromia și prezența acelorași tonuri reușesc să scoată în prim plan formele geometrice și liniile drepte specifice acestui stil. Structura tridimensională a spațiului bine proporționat și curat este prezentă de la arhitectură și până la obiectele de interior, însă nu este obligatoriu ca amenajarea să conțină doar unghiuri drepte. Atmosfera interioară poate fi echilibrată adăugând linii curbe și forme geometrice sferice, însă este necesar ca obiectele bogat sculptate și decorate să fie evitate.

Spațiile interioare moderne sunt unele deschise, foarte luminoase și aerisite, fiind des întâlnit aici conceptul de open-space. Spațiul este creat cu ajutorul iluminatului prin spoturi sau lampadare, pereți albi, ferestre foarte mari și o podea din parchet laminat din lemn, cu plăci de format mare. Pentru separarea diferitele spații din interior, se pot amplasa pereți din sticlă. Nu este permisă dezordinea și aglomerarea, iar fiecare element utilizat trebuie să aibă semnificație și utilitate.

În ceea ce privește podelele, stilul modern respinge orice idee de covor din cauza suprafețelor drepte și dure, care îi sunt caracteristice. Cel mai potrivit este parchetul din lemn natur sau de culoare închisă utilizat și piatra naturală sub formă de marmură sau granit. De asemenea, suprafețele care imită betonul sau rășina epoxidică sunt recomandate pentru a acoperii podeaua modern.

Un interior modern trebuie să conțină suprafețe și obiecte lucioase sub formă de metal cromat, inox, vopsea lucioasă, sticlă, gresie și alte materiale care arată bine folosite independent sau prin combinații în armonie sau în contrast, ținându-se cont de abilitatea acestora de a reflecta lumina

 

Într-o amenajare modernă trebuie să existe un mobilier cu forme geometrice perfecte, caracterizat de simplitate, fără ornamente, care să iasă în evidență prin formă, culoare și alăturarea diferitelor materiale. Detaliile pot fi vizibile, dar în mod discret, ca de exemplu picioarele canapelelor sau ale fotoliilor.

Obiectele de artă și accesoriile sunt supuse unei selecții riguroase privind cantitatea, culoarea și forma. Totuși, sunt permise câteva elemente colorate, care vor da spațiului un plus de dinamism, suprafețele netede și albe reprezentând un fundal perfect pentru arta modernă. Astfel, tablourile pot fi prezente la dimensiuni foarte mari, fără a fi înrămate. Totodată, sculpturile moderne cu forme stilizate, dar elegante cum sunt fotografiile alb-negru, obiectele din sticlă sau diverse tipuri de grafică abstractă sunt binevenite.

 

Principiile după care se ghidează stilul modern de design interior sunt funcționalitatea, simplitatea și minimalismul. Astfel, dacă îți dorești o abordare bazată pe expertiză pentru crearea echilibrului în spațiul tău interior amenajat în stil modern, contactează-ne pe noi, cei de la It’s Private Design și te asigurăm că  vom reflecta coerență funcțională și detaliere tehnică la nivel înalt.