Design interior în stil minimalist

Pentru că trăim într-o societate în care obiectivele principale sunt orientate către accelerare, creștere continuă și acumularea perpetuă de realizări și posesiuni, schimbarea de perspectivă și adoptarea unui stil de viață care să implice doar lucrurile esențiale este o alternativă valabilă pentru o parte a populației.

Acest curent numit minimalism care este promovat intens în prezent, își are punctul de plecare în arta din anii 60’-70’, atunci când a apărut ca o reacție la surplusul de culoare și detalii exuberante, specific vremurilor respective.

Design interior minimalist pornind de la conceptul “less is more”

Minimalismul are drept stil opus maximalismul și derivă din contemporan și modern, motiv pentru care câteva dintre caracteristicile minimalismului se vor regăsi și la aceste stiluri, deseori făcându-se mici confuzii între acestea. Unicitatea elementelor de design minimalist provine din caracterul lor atemporal, spre deosebire de piesele la modă care vor trebui înlocuite la un moment dat.

Un design interior în stil minimalist este cu siguranță definit de trei atribute principale: simplitatea formelor, crearea de echilibru și luminozitate. Așadar, pentru spațiile cu o suprafață mica, amenajarea în stil minimalist este cea mai potrivită, iar cu ajutorul expertizei noastre, de la It’s Private Design, cu siguranță funcționalitatea va fi la cote înalte. Principiile minimaliste de bază sunt inspirate din cultura tradițională japoneză, astfel punându-se accentul pe o cantitate considerabilă de beneficii construite în jurul utilizării unui minim necesar de detalii fundamentale.

Fiind vorba despre eliminarea exceselor de ornamente și de obiecte inutile, un design interior în stil minimalist conferă senzația de relaxare datorită unei estetici simple, plăcute vizual. Fiecare componentă a încăperii este de sine stătătoare, având astfel o utilitate și o semnificație clar definită. Atât materialele folosite, cât și finisajele, sunt întotdeauna de calitate superioară, întrucât fiecare obiect este complet vizibil, iar micile defecte se pot observa foarte ușor. Culoarea este un criteriu foarte important al stilului minimalist pentru că are rolul de a echilibra toate componentele din interior. Unul dintre principiile de bază ale stilului minimalist este construirea interiorului în jurul unui obiect dominant, iar aici culoarea poate juca rolul principal.

Echilibru și perfecțiune create prin designul interior în stil minimalist

Luminozitatea este un aspect extrem de important într-un design interior minimalist. Astfel, pentru o lumină naturală din abundență este nevoie de ferestre mari, însă piesele de iluminat artificial sunt de asemenea prezente. Sunt potrivite spoturile încastrate, aplice în forme geometrice din sticlă, lămpile metalice cu picior alungit, corpurile de tip pendul sau tuburile cu neon ascunse în tavan, toate acestea încadrându-se perfect încăperilor amenajate în stil minimalist.

Pentru a experimenta pe deplin un design interior minimalist, culorile nu sunt folosite din abundență ci mai degrabă le regăsim pe cele dintr-o paletă cromatică neutră cum sunt bejul, negrul, griul sau verdele – în general fiind preluat din plante naturale. Predominant este bineînțeles albul care creează lumină, indiferent de elementul de interes. De asemenea, combinațiile monocrome, nuanțele reci și contrastele între deschis și închis sunt potrivite pentru a da impresia de spațiu aerisit, așadar negru va fi des regăsit în amenajările minimaliste. În acest mod, încăperea este transformată automat într-un spațiu mai liber, mai amplu vizual, dar totodată și mai intim.

Pereții despărțitori care nu au un rol important în compartimentare se recomandă să fie evitați astfel încât să fie accentuată libertatea fizică și vizuală. Ca și regulă, albul este potrivit pentru pereți într-un design minimalist, însă pentru a sparge monotonia există și opțiunea unei pete de culoare sau o formă geometrică extrem de simplă și viu colorată, însă pe un singur perete. Astfel, atâta timp cât proporțiile sunt păstrate în mod corect, alături de nuanțele neutre, pot fi folosite și culori tari, vibrante.

Pentru o pardoseala potrivită și un aspect frumos și natural, materialele ideale sunt lemnul sau piatra, tot în nuanțe neutre, preferându-se în general aspectul mat sau semilucios în detrimentul celui extrem de lucios. Materialele preferate sunt cele cu accent brut, de la cele simple, dar elegante și durabile, pană la țesături rigide, non-avangardiste.

Mobilierul ocupă cât mai puțin spațiu în cadrul încăperilor minimaliste, numărul obiectelor fiind limitat. Mobila are un aspect simplu, în linii drepte, fără modele, având culori neutre. Trebuie să se țină cont că principalul rol al acesteia în stilul minimalist este să corespundă nevoilor. Amplasarea acestora nu urmează un tipar standard, concentrându-se în arii funcționale bine delimitate, cu precădere, fiind amplasate rarefiat pentru a da impresia de un spațiu mai generos. Deseori se preferă mobilierul multifuncțional sau cele care permit incorporarea elementelor practice, de dimensiuni mici.

Decorațiunile emblematice, deși limitate cantitativ și reprezentate adesea de elementele funcționale, pot oferi un plus de valoare spațiului, accentuând armonia prin simplitatea lor. De exemplu, se poate opta pentru adăugarea unei vaze în formă geometrică cu o floare naturală, a unor tablouri abstracte sau chiar a unei fructiere pe măsuța de cafea. Imprimeuri și modele de decor minimaliste sunt constituite din suplimente grafice în scheme de culori concise, cu un spațiu negativ amplu, pentru a menține un aspect ușor și imaculat.

Pentru un design interior minimalist care tinde spre perfecțiune, abordarea profesionistă de la It’s Private Design este alegerea ideală. Prin îmbinarea precisă a formelor și culorilor minimaliste, noi reușim ca prin crearea unui concept estetic mereu actual să redam echilibrul unui spațiu care emană totodată libertate pură.