Design interior în stil industrial

Pentru că sustenabilitatea este extrem de importantă în zilele noastre, capacitatea de reutilizare a ceea ce există deja reprezintă o componentă de bază care contribuie la protejarea mediului înconjurător. În acest context, renovarea, reconversia functionala și readucerea la viață a unor depozite vechi, hale de producție și clădiri industriale este binevenită și influențează de asemenea lumea designului interior.

Stilul industrial în design interior a devenit popular în State Unite în secolul XX, la sfârșitul anilor 2000. Practic acesta s-a născut odată cu perioada în care economia a început sa crească datorită consumerismului, depozitele vechi fiind transformate in magazine, restaurante sau chiar mansarde și apartamente. Stilul industrial este unul rebel prin excelenţă, bazându-se pe un model arhitectural „incomplet”, și devenind cunoscut mai ales pentru funcţionalitate, minimalism şi lipsa pretenţiilor.

Inedit cu aspect de vechi – design interior în stil industrial

Progresul tehnologic în design interior a permis dezvoltarea acestei noi tendințe estetice, care a preluat indicii din fabrici și spații industriale a căror utilitate a fost schimbată. Toate acestea se datorează prezenței în aceste locuri a unor elemente considerate astăzi iconice pentru amenajările interioare, precum structurile înguste și ferestrele mari, acoperișurile plate, case de scări izolate sau cărămizile, țevile și conductele lăsate la vedere.

Stilul industrial natural se referă la un design creat chiar într-o zona industrial propriu-zisă. În acest caz aici regăsim pe de o parte, atributele păstrate după renovare cum sunt tavanele și grinzile caracteristice, iar pe de altă parte diverse obiecte cu un efect vizual puternic, cum sunt mașini și echipamente de lucru sau sisteme de ventilație.

Stilul industrial artificial reprezintă amenajarea interioară realizată departe de încăperile industriale și de foste clădiri de producție. Astfel, trebuie ca structurile și decorarea pereților să pară mult mai vechi, să fie aplicată piatra decorativă, iar accesoriile să fie alese cu mare grijă și atenție, pentru ca toate articolele să formeze un spațiu unitar ce da senzația unei fabrici reale. Transformarea unui spațiu obișnuit într-unul cu un design interior industrial devine astfel o adevărată provocare, fiind necesare diverse mijloace și tehnici bine puse la punct deținute doar de către experți în domeniu, așa că se poate apela cu încredere la It’s Private Design.

La baza unui design interior industrial stă un model architectural cu pereții finisati brut/ neșlefuiți, bare de fier ruginite, cabluri și sârme la vedere, suprafete de beton aparent și tablă îndoită. Chiar dacă pare un stil dur, prin intermediul unor accesorii și texturi potrivite, se poate transforma într-un mediu primitor și comod, oferind senzația de “placut si cald”. De exemplu, pereții gri grafit pot crea o atmosferă de rafinament și mister. Plafoanele se caracterizează prin grinzi de fier, lemn sau beton, putând fi utilizate traversele de cale ferată, pentru a realiza plafoane false și un aspect cu adevărat rustic și industrial.

Componente definitorii pentru construirea stilului industrial

Paleta de culori a stilului industrial cuprinde nuanțe neutre închise, precum variații de gri, maro, kaki sau bronz, pentru a se crea o atmosferă metalizată, în concordanță cu originile acestui curent. Se poate opta pentru alegerea unei culori dominante și apoi compoziția completă să fie construită în jurul nuanțelor derivate din aceasta, creându-se astfel un spațiu  confortabil și armonios. Obiectele din metal este important să pară neșlefuite, acest lucru putându-se obține prin adăugarea unei culori texturate stilizate pentru a se obține aspectul potrivit tonurilor de rugină, lemn vechi sau cărămidă.

Mobilierul nefinisat, care să dea impresia că are o istorie în spate, este cel care respectă cel mai bine principiile stilului industrial. Aflându-se la intersecția dintre tradițional și modern, cea mai bună modalitate de a obține o îmbinare fericită între vechi și nou este prin juxtapunerea diferitelor tipuri de lemn și metal în cadrul pieselor de mobile alese. Ca și metal, cromul lustruit ar fi una din cele mai potrivite variante. De asemenea, se poate opta pentru un mobilier specific, de tip vintage, compus din scaune simple de oțel, cu picioare din fier și cufere paleţi de lemn îmbrăcate în piele sau materiale textile rugoase, cu încuietori metalice, pe post de măsuţe de cafea.

Spațiul fiind unul generos, este posibila amplasarea unor canapele mari, cu brațe subțiri, capitonate cu piele maro sau chiar neagră. Mai mult, mobilierul poate împrumuta și el un design inspirat de ţevi şi conducte, prin utilizarea anumitor piese de asamblare sau accesorii funcţionale, precum mânere sau bare de metal, create cu forme asemănătoare.

Decorul și accesoriile au un rol cheie în amenajarea interioară de tip industrial. Obiectele de artă contemporană, mai ales cea abstractă, cum sunt fotografiile, tablourile și sculpturile de piatră sau fier, sau un tapet ce imită ziarele vechi sau afişele anilor ′60-′70, sunt cele mai recomandate. Ca și accesorii, se încadrează bine cele inedite, din alamă, cupru sau tablă, dar în cantități rezonabile. Se poate opta de asemenea pentru picturile pe pânze de mari dimensiuni expuse pe pereții înalți caracteristici, pentru a domina încăperea și a impresiona vizual.

Inspiraţia decoraţiunilor potrivite pentru stilul industrial se regăseşte în interioarele fabricilor sau laboratoarelor vechi. De asemenea, stilul steampunk se potriveşte foarte bine cu cel industrial, iar decoraţiunile de acest fel pot fi o completare reuşită. Şi, cu ajutorul tehnicilor de bricolaj, se pot obţine finisaje și decoraţiuni cu aspect industrial.

Pentru un plus de creativitate, se pot aduce detalii arhitecturale industriale în amenajare prin intermediul îmbogățirii spațiului cu opere de artă. Se recomandă grafica îndrăzneaţă, picturile murale, pictura abstractă sau simboluri diverse înscripționate pe un perete de cărămidă expusă, transformat astfel într-un accent instantaneu.

Sistemul de iluminat este unul improvizat din diverse lucruri vechi – sticle, pălării, borcane, roţi – cu aspect uzat şi industrial, ideale în crearea ambientului dorit. Pentru iluminatul general, spațiile sunt de obicei echipate cu lămpi suspendate cu structuri metalice, cu reflectoare. Lumina locală se face sub formă de corpuri de iluminat din materiale precum oţelul, cu design simplu, imitând lămpile ce vegheau munca lucrătorilor industriali de început de secol XX. Se recomandă asocierea unor corpuri de iluminat similare ca stil, în culori monocromatice, putându-se instala lustre de tavan şi lampadare din fier forjat, cu arcuiri senzuale şi abajururi din textile nepretenţioase.

Lumina naturală există din plin datorită faptului că stilul fabricii se caracterizează prin camere ample, tavane înalte și prin urmare ferestre mari și largi. Un alt aspect important care itensifică acest aspect este lipsa perdelelor.

De la finisaje rustice expuse și elemente structurale, până la corpuri de iluminat, nu există nicio îndoială că detaliile industriale sunt aici pentru a rămâne. Acest stil are un farmec aparte, lăsând o amprentă puternică asupra spaţiului în care este folosit, reușind să sublinieze linii clare, conexiuni abrupte şi interacţiuni dinamice în mişcare. Astfel, fie că doriți să oferiți structură unui spațiu original industrial sau că intenționați ca spațiile dumneavoastră să emane caracterul unei amenajări în stil industrial, nu ezitați să ne contactați și cu siguranță noi cei de la It’s Private Design vă putem susține cu profesionalism proiectele.