De ce să alegi piscina overflow (în cadrul unui SPA sau pentru piscina de acasă)

Proiectele inedite și destul de rare merită o atenție deosebită. Astfel, David Iolanda, lead arhitect It’s Private Design ne prezintă în cele ce urmează un detaliu de actualitate al sistemelor pentru piscine care a fost folosit în cadrul resortului Izvorul Zânelor, situat lângă Munții Călimani, în Colibița, un loc de o extraordinară frumusețe naturală.

Clădirea Ozenia SPA, al cărui proiect de design l-am conceput noi, cei de la It’s Private Design, găzduiește  un complex wellness complet, unde regăsim zona piscinelor – cea principala – de adâncime mare, cea mică pentru copii, piscina de apă sărată și zona de jacuzzi. De asemenea, clădirea dispune și de o zona de sauna uscata, una de sauna umeda, baie turcească, dușuri emoționale, salina, zona de masaj și sală de fitness.

De ce piscină overflow?

Atunci când concepem construcția și designul unei piscine, trebuie să luăm în considerare că spațiul în sine este o zonă de distracție și recreere, dar care, în același timp, asigură un maxim de siguranță.

De aceea piesele componente ale unei piscine, materialele, produsele pe care le folosim în construcția și în designul său, trebuie sa fie într-adevăr unele foarte frumoase, dar să și garanteze calitatea și siguranța celor care vor utiliza piscina.

Piscina ideala este aceea în care te poți distra, unde poți face și sport sau locul în care pur și simplu te relaxezi.

Putem diferenția două categorii mari, generale de piscine:

  • Piscina tradițională 

Piscinele standard sau tradiționale, sunt cele cu sistem skimmer, adică acelea unde nivelul apei este la 20 de centimetri sub margini şi poate avea diferite forme ca și geometrie.

  • Piscina overflow / Infinity pools

Piscinele infinit au apa la același nivel cu partea superioară a terasei – a zonei de circulație din jurul bazinului de apa. Apa trece peste marginea perimetrală a piscinei și fie se revarsă într-un sistem de tip cascadă, fie se scurge prin diferite sisteme de plăci speciale.Ca și rezultat, se obține un aspect deosebit de frumos și un efect vizual unic.

În cazul proiectului nostru de SPA – dintr-o pură coincidență, dar care s-a dovedit a fi foarte potrivită – am propus o ceramică a cărei colecție se numește Wabi Sabi. Aceasta este un nume foarte potrivit și în deplină concordanță cu stilul de amenajare natural al SPA-ului. 

Colecția de ceramică wabi sabi este extrem de complexe din punct de vedere al diversității tipurilor de piese ceramice, a formelor și a modului în care le putem utiliza. Noi am ales-o din două motive: aspectul foarte natural al texturii sale – se aseamănă cu textura unei pietre naturale, având un pattern foarte organic. Al doilea motiv este pentru diversitatea pieselor, conținând 2 piese foarte importante pentru o piscină, foarte bine personalizate și detaliate.

Piesa de grătar ceramic pentru piscina de tip overflow

Aceasta placă o putem defini la nivel general ca si sistem de grătar. Dar, pe cât de simplu o definim și ea în sine are o volumetrie foarte curată, minimalistă, pe atât de complexă este de fapt.

În canelurile sale, permite să preia apa din piscină care ajunge la acest nivel și o direcționează către jgheabul de scurgere al piscinei prin niște fante care secționează placa ceramică. Sunt niște decupaje, niște perforații ale plăcii prin care apa trece, funcționând exact ca o sită.

Sunt multe tipuri de rigole în general, și de asemenea și pentru piscine avem multe variante, dar probabil cel mai des întâlnită – este rigola clasică de tip grătar, din plastic, de obicei de culoare albă. Sigur că pentru forme organice, rotunjite, acest tip de rigolă, in special modelul flexibil, este foarte potrivit – de altfel și noi l-am folosit la zona de jacuzzi.

Dar pentru piscină, placa ceramică pe care noi am folosit-o, comparativ cu rigola albă de plastic, are foarte multe plusuri și beneficii.

  • Din punct de vedere estetic – avem un rezultat impecabil: are un finisaj cu aspect de piatră naturală, are continuitate cu restul ceramicii folosite în spațiu.
  •  De asemenea, are un finisaj abraziv, foarte rugos, care nu permite alunecarea, lucru ce constituie un avantaj foarte mare pentru astfel de suprafețe.
  • Este realizata dintr-un material compozit omogen, care este mai sigur și mult mai rezistent față de alte sisteme canelate. Astfel, nu riscăm să se rupă, cum poate la rigola de plastic se mai poate întâmpla.
  • Se montează ușor și rapid – ceea ce înseamnă economisire de timp și efort.
  • Se întreține foarte ușor și se poate curăța extrem de simplu. În plus, este realizat dintr-un material nu permite sa se creeze formațiuni microbiene, așadar poți înota liniștit sau te poți bucura de piscină în siguranță, ca de un spațiu de relaxare.

În ceea ce privește montajul acestor plăci, cea mai potrivită instalare este inversarea fiecărei piese la 180 grade față de vecina ei. În acest fel, canelurile mai reliefate, cele mai înalte dintr-o placă, transmit apa către cealaltă placă, și o lasă să se scurgă în canelurile mai adâncite, mai scobite, din aceasta. În felul acesta drenajul este cu mult îmbunătățit.

Sigur, este posibil să așezați și toate piesele în aceeași direcție, veți obţine un rezultat poate puțin mai estetic. Dar, în acest caz, este esențial să respectați o distanțare între piese, pentru a-i permite apei să aibă cădere prin spațiul intermediar care se generează între două plăci.

Piesa ceramică de margine – pentru piscinia de tip overflow

Plăcii de margine îi putem spune marginea de preaplin, sau de overflow. Pe scurt, ea este placa ce creează efectul de infinity pool.

Este o piesă specială din gresie extrudată, adică este foarte rugoasa ca sa nu aluneci atunci când calci pe ea, și care are o înclinare ușoară în geometria ei. Are o pantă care pleacă de la nivelul plăcii de rigola și coboară ușor înspre centrul piscinei, în felul acesta lăsând apa să treacă peste ea.

Este concepută astfel pentru a permite ca placarea ceramică din aleea sau zona de circulație perimetrala a bazinului de apa, să ajungă până la marginea piscinei și să se întâlnească cu apa. Astfel se creează efectul de overflow, sau de infinit.

Placa aceasta împreună cu grătarul prezentat anterior funcționează perfect. Atât tehnic, cât și estetic, ajutând la o imagine de ansamblu impresionantă și conducând la o mărire considerabilă din punct de vedere vizual a suprafeței piscinei.

În concluzie, alegerea unei piscine overflow nu este doar o opțiune practică, ci și un element distinctiv ce adaugă rafinament și eleganță spațiului tău SPA sau celui de acasă. Cu designul său inovator și aspectul fără margini, o astfel de piscină transformă fiecare moment de relaxare într-o experiență de neuitat. Sperăm că toate informațiile furnizate în acest articol îți vor fi de folos. Iar dacă aveți întrebări, noi, cei de la It’s Private Design, te așteptăm să discutăm despre proiectul tău de piscină și bineînțeles să lucrăm împreună.