Cum atragi nișa de clienți potrivită în magazinul tău?

Scopul principal al unui magazin este sa fie profitabil, iar acest lucru se intampla prin deservirea corespunzătoare a clienților săi. Fiecare brand își are propriul concept și astfel se adresează unei anumite categorii de clienți care îi împărtășesc valorile, viziunea și sunt atrași în mod special de produsele oferite. 

Pentru ca un spațiu comercial să poată atrage nișa sa potrivită de clienți, un rol important îl joacă bineînțeles designul interior al acestuia. Așa că, în continuare discutăm despre 3 reguli generale de respectat in crearea unui design interior corect, bazându-ne pe informațiile primite direct de la specialistul nostru în acest domeniu – David Iolanda, lead architect It’s Private Design.

1. Identitatea de brand

În primul rând, este necesar să reușești să înțelegi cât mai bine posibil cine sunt clienții tăi, care este categoria de persoane căreia i se adresează magazinul tău și ce preferințe au ei. Apoi, ținând cont de aceste aspecte, va fi posibilă crearea unei identități de brand corespunzătoare, potrivită lor și evidențiată prin intermediul unui design cat mai atractiv al spațiului din interior. 

Practic, după ce îți dai seama cine sunt viitorii clienți, ce anume îi atrage și ce îi poate determina să cumpere de la tine, este nevoie să te asiguri că prin toate elementele de brand, reușești să transmiți valorile acestuia mai departe către ei, având în vedere toate elementele pe care le știi deja despre publicul tău țintă.

  • Logo-ul trebuie sa transmită din prima valorile brandului, iar acest lucru este posibil folosind o grafică aparte și culorile potrivite. Acesta trebuie să fie în acord cu tipul de produse comercializat, și să exprime cât mai sugestiv particularitățile produselor tale.
  • Creează o identitate de brand completă. Acest lucru înseamnă să ai un slogan, o grafică personalizată, citate reprezentative pentru brand la vedere. În plus, este necesar să te asiguri că toate aceste piese componente au un concept și un mesaj cât mai uniform, având o logică și o legătură clară între ele, precum piesele unui puzzle.

2. Design interior personalizat

Designul interior joacă un rol important în aspectul spațiului, în organizarea lui pentru a fi mai practic și mai funcțional, dar și în strategia de marketing și vânzare. Așa că, este recomandat să alegi culori, volume și elemente în general care să se potrivească stilului magazinului și tipului de produsele pe care le vinzi.

  • Creează un concept unitar! Aceasta este regula de aur aici, întrucât dorința ta principală este ca oamenii să asocieze tot ceea ce văd în magazin cu brandul tău – fie că este vorba despre produse, despre logo, despre muzică, sau despre cromatica utilizată. Astfel, vei crea un sentiment de familiaritate pentru cumpărători, ei petrecând mai mult timp în interiorul magazinului.
  • Din punct de vedere psihologic, culorile sunt elementul cel mai ușor de reținut dintr-un spațiu, așadar folosește-te de ele cât de bine poți și în mod strategic în designul conceput pentru magazinul tău. În acest mod, vei rămâne mai ușor în mintea clienților, brandul tău va și recunoscut mai ușor și cresc șansele ca cei care au trecut o dată pragul magazinului tău să revină și în viitor.
  • Analizează îndeaproape principalii concurenți de pe piață  și construiește-ți un plan astfel încât să poți fii sigur că te diferențiezi de ei. Acest aspect poate fi bifat folosind elemente de design personalizate brandului tău dar și conceptului general și tematicii spațiului tău comercial.

3. Poziționarea produselor

Alege să oferi spre vânzare în cadrul magazinul tău doar produse calitative, dar și de o variate corespunzătoare, pentru a satisface cât mai multe și diverse gusturi. Atunci când iei decizia cu privire la acestea, întreabă-te dacă vor fi sigur pe placul clienților tăi și, în plus, nu uita să acorzi o atenție deosebită modului în care le așezi în cadrul magazinului.

Un alt aspect de care este necesar să ții cont totodată este folosirea tehnicii de smart product placement, pentru că ea te ajuta să crești vânzările, încurajând cumpărătorii să cumpere mai mult decât intenționau inițial.

  • Pune în prim plan produsele vedetă, cele care se vând cel mai bine. Dacă ai produse marcă proprie, asigură-te că acestea sunt evidențiate în mod special pentru că tuturor le place să achiziționeze ceva cât mai diferit, cât mai personalizat și unic, pe care nu-l mai găsesc în altă parte. Acest tip de produse cresc credibilitatea brandului și atrag tot mai mulți clienți, bineînțeles.
  • În plus, aplică și metoda de cross merchandising. Cu alte cuvinte, într-un loc secundar adaugă și o varietate de produse complementare sau înrudite cu produsele principale, care să sugereze cumpărătorului o imagine completă. În acest mod, i se creează o nouă nevoie clientului, acesta dorindu-și mai mult. Astfel, sunt mari șanse ca vânzările să crească, întrucât oamenii vor achiziționa și adițional pentru a simți că își completează așa cum se cuvine cumpărăturile.

În concluzie, pentru a putea atrage nișa de clienți potrivită este esențial să te asiguri că ai conceput un design interior corect pentru magazinul tău, respectând întocmai cele 3 reguli generale specificate mai sus. Dacă ai întrebări sau nelămuriri despre cum anume le poți aplica și adapta mai exact pentru spațiul tău comercial, echipa noastră de profesioniști de la It’s Private Design te poate susține și îndruma în acest sens. Contactează-ne chiar acum.