Ce înseamnă hygge, fika, wabi-sabi și altele: cuvintele care inspiră trenduri internaționale în design interior

Noi avem cuvântul ”dor”, care nu se traduce literal prin nimic altceva în lume, dar este o senzație care te ia prin surprindere când anumite simțuri sunt activate.

Succesul trendurilor internaționale în designul de interior este generat de aceeași putere, de a schimba o stare prin amenajare.

Care dintre ele se potrivește spațiului și scopului tău, vizitatorilor, musafirilor sau clienților, sau pur și simplu stilului tău, poți vedea mai jos.

Trenduri internaționale ce inspiră Designul de Interior, date de expresii specifice care exprimă o stare de spirit și un fel de a trăi

Vezi propuneri nordice, moderne, minimaliste sau latine, eclectice, sau asiatice și infuzate de tradiții.

Cuvinte care inspiră designul interior și care de la plăcerea de a fi, la liniștea pauzei de regăsire, ajută la a redefinii experiența personală într-un mediu amenajat profesional.

Trenduri internaționale în design interior inspirate de curentul nordic

Ce înseamnă ”fika” pentru design interior

Concept din Suedia, ”fika” este o stare de spirit și o atitudine ce se focusează pe timpul dedicat prietenilor și colegilor zilnic, momentul de relaxare și conectare la o ceașcă de cafea (sau ceai) și ceva de mâncare.

Noi la It’s Private Design îl vedem integrat în zone ca: bucătării, camere de zi, săli de așteptare, break rooms în spațiile office sau la cafenele care caută un factor extrem de instagramabil.

Ce devine un spațiu conform stării  ”hygge” transpusă în design interior

Concept din daneză și norvegiană, ”hygge” are și definiție de dicționar deja. Se referă la „o experiență de zi cu zi plăcută, siguranță, egalitate, integrare personală și un flux social spontan”.

Dar te duce instant cu gândul la cosy, confortabil, sigur și cunoscut, și se referă la ce te înconjoară și se reflectă în starea ta psihologică. Cum si cu ce sa iti amenajezi spatiul intr-un stil nordic, gasesti aici.

Noi la It’s Private Design îl folosim pentru redefinirea zonelor ca: dormitoare, camere de hotel, livinguri și săli de așteptare în zone de servicii cu stres pentru clienți, ca cele medicale.

Cum arată ”lagom” ca design interior

Provenit din tradiția suedeză, acest concept se referă la cantitatea exactă ce pune spiritul, spațiul și viața în balanță perfect echilibrată a unui stil de viață mai fericit și mai durabil.

Nici prea mult, nici prea puțin – atat cat trebuie – detalii de la culori, la texturi și elemente naturale combinate cu cele industriale, acest trend regional spune totul când este căutat ca suma componentelor.

Noi la It’s Private Design proiectăm zone ”lagom” în: birouri, hoteluri și cabane care caută echilibrul și lasă loc pentru propriile trăiri și combină natura cu diferite grade de modernism.

Cum spunem ”namaste” spiritului, prin spațiul redecorat

Concept hindu, ”namaste” este mai mult decât un salut sau o binecuvântare. Creează vibrații celui care primește gestul și dă startul unei bucle ce transmite energie pozitivă de la cel ce inițiază gestul, celui care primește gestul.

Noi la It’s Private Design ne concentrăm în redefinirea spațiilor cu infuzie de spiritualitate pe componenta din ”namaste” ce spune că ”eu”-l este de o importanță cosmică. Așadar zonele în care aplicăm principii de răgăsire și recentrare sunt: birouri, dormitoare, băi, din reședințe și hoteluri, zone spa și săli de așteptare.

 Spațiul cu energii  Feng Shui – decor și mobilare inspirate de energii și tradiții

În gândirea chineză, ”Feng Shui” este un sistem de legi considerat a guverna dispunerea și orientarea spațială a elementelor în raport cu fluxul lor de energie (chi). Și are, asemenea lui   ”hygge”, propriul loc în dicționar.

Efectele favorabile sau nefavorabile ale elementelor sunt luate în considerare la poziționarea mobilierului în spatiu, a pieselor decorative și chiar și în proiectarea de arhitectură a clădirilor. Noi la It’s Private Design combinăm elementele desemnate ca importante de acest concept feng shui, zen, în zonele personale ca: birouri, livinguri, dormitoare, zone de spa din reședințe și hoteluri.

Cum se repară lucrurile într-un univers interior și exterior cu ”wabi sabi”

Concept japonez ce definește viața perfect imperfectă, reprezintă altceva decât ”lagom” și echilibru. ”Wabi sabi” este bucuria momentului, acceptarea imperfectului și neprevăzutului. Combinat cu Kintsugi, minunata artă a reparării cu aur a obiectelor delicate ce au crăpat, s-au spart sau s-au deteriorat, acest concept prinde viață și în amenajări interioare.

Elementele acestea inspiră cu atât mai mult un stil și o viziune anume asupra vieții, iar spațiile care beneficiază de un design inspirat de ”wabi sabi” sunt: birouri, vile, zone de spa din reședințe și hoteluri, săli de așteptare și livinguri. Folosește-te de iluminat pentru crearea de atmosferă.

Ne place mult ideea de reconstruire, redefinire, mai ales în această perioadă când acest concept ne-ar ajuta în vieți, în afaceri și în mentalitate.

Cuvintele de mai sus se alătură lui ”dor” și sunt de netradus. Dar sunt incluse în orice creație, fie ea poezie, muzică sau design interior, ne vindecă și ne scot din nemișcare.

Pentru că ne este dor, de tot ce însemna univers personal pe care îl cream prin locuri, prin contacte cu oameni sau călătorii.

Un design interior realizat cu scopul de ”oază” aduce în HoReCa, Office, Store și Spații de Expoziție sau Rezidentiale o nouă optică.

Și un ajutor.

Anul acesta, cuvântul ”lockdown” a fost desemnat reprezentativ anului 2020, de către Collins Dictionary, după o creștere imensă  a căutărilor. Descrie experiența comună a milioane de oameni separați de reguli. Sfaturi pentru amenajarea spațiului ideal in pandemie, gasesti aici.

Noi, echipa It’s private Design, proiectăm viziuni îndreptate spre cuvinte vechi și noi, pe care le căutăm atunci când simțim impulsul ce nu îl putem descrie.

Iar spațiile reimaginate prin amenajare trebuie să reușească fie să calmeze aceste sentimente sau stări, fie să le transpună în energii creatoare.

Iar cei care suferă de Wunderlust se regăsesc și se relaxează în spațiile desenate de noi, de fiecare dată când proiectăm spații refugiu.

Cum te ajută designul de interior sau ce poate trata în spiritul tău:

  • Designul interior poate vindeca ”Toska” – Stare de nestare, melancolie, tristețe.

  • Amenajarea unui spațiu poate vindeca ”Saudade” – dorința intensă pe care o simți, inexplicabil, pentru ceva absent.

  • Și tot designul poate vindeca “Fernweh” – cuvântul opus lui ”dor de casă”, înseamnă chef de ducă.

Designul interior gândit pentru spațiile moderne și inspirat de trendurile regionale trebuie să facă trei lucruri:

  • Să traducă ”meraki” – cuvânt utilizat de greci pentru a descrie ce se întâmplă când lași parte din tine în munca ta. Acasă, la birou sau în locurile unde socializezi sau te relaxezi, noi iubim ceea ce facem atât de mult încât infuzăm munca noastră cu meraki. Pentru ca toți clienții noștri să aibă parte de spațiile în care să facă la fel.

  • Designul este parte din crearea stării de ”Pura Vida” – un stil de viață văzut de cei din Costa Rica precum maximul vieții echilibrate, împăcate.

  • Și responsabil mereu de ”Mysa” – Activitatea aceea perfect confortabilă, plăcută și suficientă în care se regăsesc cei care o iau mai încet, descrisă astfel de nordici.

PS It’s Private: Una dintre misiunile studioului nostru, It’s Private design, este ca atunci când avem ocazia, să reinventăm spații prin reamenajare.

Iar spațiile să creeze mai mult decât o atmosferă nouă, contemporană și adaptată tendințelor de stil. Trebuie să devină și sunt un gateway spre experiențe senzoriale noi, de ajutor și de actualitate.