Anul 2024 – trenduri și culori în design interior

În anul 2024, universul designului interior se deschide către noi orizonturi estetice, aducând cu sine o paletă vibrantă de culori și tendințe inovatoare. Într-o epocă ce se caracterizează prin schimbări rapide și evoluții tehnologice, designul interior devine un catalizator al transformărilor culturale și sociale. Culorile, în special, joacă un rol esențial în crearea atmosferei și definirea personalității spațiilor interioare.

Haideți să parcurgem împreună o incursiune captivantă în fascinanta lume a designului interior în anul 2024, explorând cum culorile și tendințele redefinesc spațiile noastre personale și colective.

Care sunt tendințele anului 2024?

În primul rând este important să stabilim cine stabilește trendurile sau tendințele și cum anume are loc această alegere. 

Mai exact, stabilirea lor depinde de modul în care se reacționează la ceea ce se întâmplă la nivel global din mai multe puncte de vedere –  economic, politic, ecologic.

Referitor la cine le stabilește, vorbim de brandurile internaționale cu greutate mare din domeniul mobilierului, creativi din marketing, case de moda și inovatori în materiale și finisaje cum ar fi producătorii de vopseluri.

Întrebarea cel mai des auzita este – care este culoarea anului

Și cel mai comun răspuns pe care îl vom auzi va fi culoarea prezentată de Pantone.

Însă, putem completa acest răspuns specificând faptul că, la nivel general, sunt în trend mai degrabă culorile puternice, impunătoare, vibrante.

Înțelegerea faptului că lucrurile din jur de care alegem să ne înconjurăm sunt în esență doar simple obiecte menite să ne facă viața mai ușoară și mai plăcută a condus la manifestarea curentului wabi-sabi în domeniul de design interior. O amenajarea interioară de tip wabi-sabi pornește de la aprecierea lucrurilor simple, opțiunea pentru naturalețe si confort și dorința de a crea astfel o ambianță imperfectă, dar plină de vitalitate.

De asemenea, anul viitor, în design interior, este importantă tema schimbărilor climatice și cea ecologică, precum și modul în care putem folosi sau realiza amenajări interioare și materiale cât mai prietenoase cu mediul înconjurător.

Astfel aici vorbim despre cum putem integra cât mai mult natura în interior, reușind să ne creăm colțuri de relaxare în propria casa. O altă idee ce pornește de la acest aspect este cum să reușim să utilizăm un spațiu în mai multe feluri, crescând nivelul de optimizare al încăperilor.

Putem spune că tendințele din 2024 sunt cumva, în mare parte, un rezumat a ceea ce ne-a învățat pandemia – sa avem aproape un spațiu cât mai multifuncțional, care să nu fie monoton și să coexiste cu natura.

Care sunt cele mai inedite cerințe ale clienților?

Este destul de complicat să răspundem clar și direct la acest lucru, însă ceea ce putem spune este că noi, la It’s Private Design, avem privilegiul de a ne putea bucura de clienți premium, care vin dintr-un mediu social-economic educat, și care apreciază, în general, importanța specialiștilor atunci când vine vorba despre designul interior al interioarelor lor.

Așadar, putem spune că aproape de fiecare dată când clienții noștri au avut vreo cerință mai aparte, aceștia au preferat sa ne întrebe pe noi ce recomandăm și cum îi sfătuim.

Opinia noastră pe care o împărtășim cu ei este că în domeniul amenajării de interior este necesar să fie făcute cu prioritate alegeri calitative din punct de vedere al soluțiilor tehnice și al materialelor.

Un aspect pe care îl subliniem atunci când vine vorba despre partea stilistică este abordarea stilurilor care sunt în trend, dar – foarte important – acestea să fie temperate, astfel încât să devină atemporale. Acest lucru presupune practic ca ineditul să fie cumințit puțin.

Cum am putea încadra culoarea anului – indiferent care este aceea –  în casele noastre?

Culoarea anului cea mai cunoscută,  este declarată ca fiind culoarea anului, de către Pantone – compania de vopseluri recunoscută ca fiind vocea cea mai puternică ce stabilește trendurile de culori. Pe data de 7 decembrie aceasta a fost prezentată de către Pantone.

Iar culoarea anului 2024 declarată de Pantone este Peach Fuzz  – o nuanță de portocaliu deschis – prietenoasă, atât spontană, cât și temperata. Am putea sa spunem că e o nuanță de corai / piersiciu / cărămiziu desaturat.

Iată cum arata câteva amenajări It’s Private Design, în care am folosit in mod avantgarde-ist tonuri si nuante de corai, portocaliu, caramiziu, red orange.

Trebuie să ținem cont totuși că atunci când vorbim despre culoarea anului trebuie sa vedem ce au de spus și alți trendsetteri la nivel mondial.

De exemplu, un alt lider in domeniu este Benjamin Moore, care ne indica pentru culoarea anului 2024 – Blue Nova. Aceasta este  o culoare desaturată de albastru, în nuanțe ușor pământii.

Sherwin Williams a declarat culoarea anului ca fiind – Upward – o nuanță de bleu pudrat amestecat cu gri, o nuanță deschisă.

Așadar, vedem un trend general de a folosi culori în tonuri pământii, desaturate, blânde, în contrast cu cele puternice pe care le-am văzut în 2023.

Astfel, se pare că ne va fi mai ușor să le folosim în amenajări interioare, având în vedere că:

  • Nefiind atât de puternice, nu trebuie sa ne rezumăm în a le folosi doar ca accente (cum sunt de exemplu textilele – draperii, perne, sau decorațiunile cum ar fi – tablourile sau vazele.
  • Putem folosi culoarea pe suprafețe mari de pereți, tavane sau pardoseli, dar având grijă să o domolim prin alte piese din amenajare, în nuanțe de gri deschis cald, alb, pentru că într-o amenajare este confortabil să avem și culori calde, nu doar reci, oricât de desaturate ar fi ele.

Putem concluziona cu ideea că da, este esențial să se țină cont de trendurile actuale în materie de design interior, dar pentru a avea parte de soluții impecabile când vine vorba despre spațiile personale sau profesionale, este cel mai bine să se apeleze la specialiștii din acest domeniu.

Astfel, pentru a găsi împreună varianta optimă și 100% implementabila pentru nevoile și ideile tale, contactează-ne și noi, la It’s Private Design, ne vom dedica expertiza, dar și cei peste 10 ani de experiență proiectelor tale, indiferent că este vorba despre restaurante, hoteluri, săli de evenimente, SPA, Retail, Office sau proiecte rezidențiale premium.